Korak do popolnosti: Povzdignimo vsakdanje jedi
Recepti, ki nam pokažejo, kako lahko preprosto jed z bučkami in drugo zelenjavo ali običajna piščančja stegna naredimo malo drugače, so vedno dobrodošli. Pa tudi namig, kaj narediti iz pretlačenega krompirja, ki nam je ostal od kosila.

Piščančja stegna s tekilo in pomarančo
Sestavine
800 g piščančjih stegen in/ali beder
sol
1 čili
2 stroka česna
1 žlica medu
1 žlička naribane (bio) pomarančne lupine
120 ml pomarančnega soka
2 žlici tekile
4 žlice olja
2 pomaranči
8 majhnih paprik

Priprava
1. Piščančja stegna očistite, oplaknite in posušite. V vsako (in/ali bedro) naredite 2 ali 3 zareze do kosti. Stegna začinite s soljo in poprom ter položite v veliko skledo. Česen narežite na rezine, papriko pa na drobno sesekljajte. Vse skupaj z medom, naribano pomarančno lupino, pomarančnim sokom, tekilo in oljem dodajte stegnom.
2. Stegna natrite z marinado in pokrijte s folijo. V hladilniku hranite vsaj 3 ure.
3. Piščančja stegna položite na vroč žar. Pecite jih na vsaki strani 10–15 minut (odvisno od temperature žara). Preden zaključite s peko, naredite test in prerežite eno izmed stegen do sredine, da se prepričate, da je pečeno vse do kosti. Piščančja stegna lahko spečemo tudi na olju v ponvi ali v pečici (od 40 do 50 minut na 180 stopinj Celzija).
3. Pomarančo dobro operite in narežite na rezine. Proti koncu peke jo skupaj s papriko položite na žar ali v ponev in zapecite.
Jajčevci in bučke v vinu
Sestavine
2 jajčevca
1 bučka
sol
4 žlice olja
1 čebula
1 žlica karija v prahu
200 ml belega vina
1 limona
mlet črni poper
120 g masla
1 čili

Priprava
1. Jajčevce in bučke operite ter narežite na kolobarje, začinite s soljo in pustite stati. Nato jih osušite in popecite na olju (približno dve minuti na vsaki strani).
2. Čebulo olupite in narežite na kocke. Prepražite jo na maščobi, dodajte kari, premešajte in na kratko prepražite. Prilijte vino, limonin sok, sol in poper.
3. Mešanico zavrite in vmešajte maslo. V mešanico dajte pečene jajčevce in bučke ter jih zelo na hitro segrejte. Ob serviranju posujte s sesekljanim čilijem. Lahko postrežete z rižem.
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 33, 12. avgust, 2023.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se