Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kislo zelje z matevžem


Jana
11. 11. 2009, 12.26
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tradicionalna slovenska jesenska in zimska jed.

Kislo zelje z matevžem

-Sestavine: za kislo zelje: 500 g kislega zelja + ocvirki + moka za podmet (po želji); za matevž: 500 g fižola + 500 g krompirja + 80 g zaseke + 80 g čebule + dva stroka česna + sol.

-Priprava: Kislo zelje skuhamo, po želji dodamo malo moke in zabelimo z ocvirki.
Matevž: Čez noč namočen fižol skuhamo v vodi, v kateri se je namakal. Posebej skuhamo olupljen in zrezan krompir. Obojemu prilijemo čim manj vode. Nazadnje vse skupaj zmečkamo v pire ter zabelimo s čebulo, zaseko in strtim česnom. Solimo po okusu. Jed mora biti gosta. Postrežemo jo skupaj s kislim zeljem, po želji pa tudi z zimskimi mesnimi izdelki, kot sta pečenica in krvavica.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.