© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Kdaj prepustiti kuhanje otroku?


Marija Šelek
28. 5. 2019, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zabavni kuharski šov, v katerem nas kuharji osnovnošolci puščajo odprtih ust, je v nedeljo postregel s še zadnjim finalnim parom. Med šest najboljših so se uvrstili sami fantje: štajerska bratska naveza, primorska navihanca in nogometna dvojica iz okolice Ljubljane. Zanimivo, da med šestimi mladimi kuharji kar štirje trenirajo nogomet, eden se uči solo petja, drugi pa je plesni prvak. Kuhinja zanje ni bavbav, prej poligon za vznemirljivo pustolovščino.

mali sef Epizoda 8 66.jpg
pop tv
Peter Baša in Miha Vidic

Če bi meni kuharski velikan, kot je Uroš Štefelin, dejal, da bi si mojo jed upal postreči v svoji restavraciji, bi od osuplosti padla po tleh. Mali mojstri pa le pomežiknejo z žarečimi očmi. Imajo pa ob razglasitvi zmagovalcev posameznih dvobojev nasmeh do ušes in mnogokrat spustijo solzo – na eni strani solze sreče, na drugi pa razočaranja. Nisem vedela, da se lahko v kuhinji zgodi toliko drame, in še sama sem se zalotila, da bi si kakšenkrat malodane skoraj začela gristi nohte, ko sem se tresla, ali bo pečenka wellington dovolj pečena in ali se bo žirantka Mojca Trnovec ob okušanju paštete v pomarančni lupini nakremžila. Bo Jorgu Zupanu zaigralo srce zaradi dovolj slanega piščančjega fileja?

Še žiranti so osuplo priznali, kako neverjetni so tile mali šefi in da je te uigrane pare prav veselje opazovati. Res jih je užitek gledati, njihovi komentarji so ultra zabavni, različna narečja oziroma naglasi pa vse še dodatno začinijo. Poleg tega, da smo hoteli spoznati vseh šest finalistov in smo zato poklepetali s čisto vsemi, smo njihove starše tudi vprašali, kako jim je uspelo, da se zna njihov naraščaj že v tako rosnih letih suvereno vrteti po kuhinji.

Lan in Žak Verko, OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica

Moja sinova bosta znala kuhati!

Prihajata iz mirnega in lepega kraja Kostanjevec pri Slovenski Bistrici. Sta brata in sošolca, v domači kuhinji pa se je že od nekdaj veliko kuhalo. Njihove kuhalnice so dobile poseben pospešek, ko so Žaku pri štirih letih diagnosticirali celiakijo. »Naša prehrana se je nato prilagodila njemu, vrgla sem se v raziskovanje priprave jedi brez glutena. Za kosila nismo več iskali bližnjic, ampak smo si jih redno kuhali doma. Tako sta oba zrasla ob pripravljanju hrane. Vedno sem ju vključevala z namenom, da bosta v prihodnosti znala poskrbeti zase. Svoja sinova bom naučila kuhati!« je bila odločna njuna mama Damijana Verko, ki jo je mož v tej vnemi od začetka malo čudno pogledoval. Ona pa svoja sinova ni nikoli zavijala v celofan, v mislih je mnogokrat imela še en cilj: »Moji bodoči snahi ne bosta jezni name!«

Tako sta Lan in Žak začela s pripravo jajc, hrenovk in palačink. Še posebej je pri izkazovanju zanimanja za kuharijo izstopal Lan, saj je pri desetih letih znal pripraviti že vse preproste jedi od začetka do konca. »Lan je dobil strašno veselje in pogledal tudi vse možne masterchefe. Ko sem postavila na mizo kosilo v posodi, v kateri sem kuhala, je on vedno najprej zdekoriral krožnik, šele potem je pojedel. Spomnim se, da me je enkrat s postavitvijo jajc, klobase in gorčice tako osupnil, da sem si rekla, adijo, pamet!«  

Lan je zagrizeno prepričan, da je njegova pot kuharska. Tako je že vpisan na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor in na srednješolske dni že komaj čaka.

Specialist za morsko rižoto. Žak kuhanju ni tako predan, vendar zanj kuhinja nikakor ni  tuje ozemlje. Ko se česa loti, to stoodstotno izpelje – pravi njegova mama. Ker trenira nogomet in so ob nedeljah nogometne tekme, so sobotna kosila Žakova, nedeljska pa Lanova. Minulo soboto je Žak skuhal piščančji ragu s pire krompirjem. »To naredim iz glave, v knjigi pa poiščem zapletene jedi ali pogledam, recimo, kako se razkosa piščanec. Pa recept za kakšno torto. Najbolj mi uspe pavlova. Nad mojimi kosili se nihče ne pritožuje, babica je od začetka še kaj malo pokritizirala, ampak zdaj, ko sva v finalu, sva jo prepričala, da sva dobra. Sošolci včasih rečejo, da blagor nama, ker znava kuhati, zato bova morda po koncu šova pripravila doma kakšne kuharske delavnice zanje,« se je razgovoril Žak in priznal, da je TV-kuharija zanj preveč stresna. Za kuhanje si raje vzame čas. Bodoči dijak Srednje strojne šole, smer tehnik mehatronik, najraje je hamburgerje in testenine in je specialist za pripravo rižote z morskimi sadeži. Prav po tej jedi so si ju zapomnili na avdiciji.  

Kuharski žur z babico. Za Lana je priprava sladic mala malica in niti sufle ga ne spravi iz tira. Na vprašanje voditelja Saša Stareta, ali ni sufle zahtevna sladica, je Lan odgovoril: »Mah, to si Francozi sami nekaj zakomplicirajo!« Potice še ne zna pripraviti povsem sam, je pa odličen pomagač. »Sam zamesim testo, babica pripravi nadev, jaz razvaljam, potem pa skupaj zvijeva.« Cel kuharski žur z babico!

Več v Zarji, št. 22, 28. 5. 2019


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.