Kaj pa, če malo pretiravam?
Čedalje več ljudi se pretirano ukvarja z zdravo prehrano. Nenehno razmišljajo, kaj je zdravo in kaj ne, ter ogromno časa in denarja porabijo za iskanje in pripravo hrane, ki je po njihovem mnenju ključna za njihovo zdravje. Ta obsedenost postane prava prisila, vodi celo v motnjo hranjenja – ortoreksijo.

Mleko je tabu. Sladkor zlo. Gluten – ne, hvala. Sadje in zelenjava le biološke pridelave. V nakupovalni košarici se znajdejo le izdelki, ki so označeni z »brez«. Čedalje več ljudi se več ukvarja s tem, kaj in kako zaužijejo. Natančno želijo vedeti, kaj pojedo, in se izogniti vsem morebitnim nevarnostim za zdravje. Kot pri drugih stvareh je tudi tu pomembna zdrava mera. Pretiravanje pri zdravi hrani nas lahko pripelje v bolezen. Psihologi novi motnji prehranjevanja pravijo orthorexia nervosa oziroma ortoreksija, ki je lahko tudi nevarna smernica.
Kdaj lahko govorimo o ortoreksiji?
Seveda ni vsaka skrb pri izbiri hrane že ortoreksija, lahko pa pretiravanje pri tem vodi v takšno motnjo. Psihologi opažajo, da so tisti, ki se spopadajo s to motnjo hranjenja, že tako nagnjeni k pretiravanju. Kot dodatne dejavnike tveganja dodajajo še stres in pritiske, probleme v družini, pomanjkanje samozavesti in samozavedanja.
Kje so meje med zdravim prehranjevanjem in motnjo hranjenja? Znak za zadnjo je močan strah, da bi morda zaužili kaj, česar ne sodi med zdravo hrano. Ko to vpliva tudi na socialne stike, je že res nekaj hudo narobe. Če se nekdo začne izogibati stikom s prijatelji, nikakor noče v restavracijo, se drži v osami, so to znaki, ki jih ne smemo ignorirati. Osebe, ki trpijo za to ortoreksijo, težko izberejo pravo hrano zase in za to porabijo izjemno veliko časa.
REŠITE TEST: Ali ste nagnjeni k ortoreksiji?
Članek v celopti preberite v Zarji št. 11, 1.9.2015
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se