Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Izvrstni recepti Ane Žontar Kristanc


Lara Jelen
6. 12. 2019, 00.13
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ana Žontar Kristanc je izdala že kar lepo število kuharskih knjig. Kljub temu ji idej ne zmanjka. Ponovno nas je uspela navdušiti z izvrstnimi recepti, ki se skrivajo v njeni najnovejši kuharici z naslovom Zdravo in uravnoteženo. Z njenim dovoljenjem vam razkrivamo za vzorec receptov s strani, ki še dišijo po svežem tisku. Izbor receptov: LARA JELEN foto: KRISTIJAN ŽONTAR

ana-žontar-kristanc, kuharska-knjiga
Zarja Jana
Zdravo in uravnoteženo

Kurkumin rižev pilaf s cvetačo in mandlji

Za 2–3 osebe

Čas priprave: 10 minut + kuhanje

Sestavine: 150 g dolgozrnatega riža, 5–7 cvetov cvetače, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 zravnana čajna žlička kurkume, 1/4 čajne žličke sladke mlete paprike, 1/2 čajne žličke paradižnikove mezge, 500–600 ml juhe ali vode, 1/2 čajne žličke soli – po okusu, beli poper po okusu, 1–2 vejici svežega peteršilja, 1 pest na grobo narezanih mandljev.

Priprava:

Riž dobro speremo. Čebulo in česen narežemo na drobno.

Na žlici oljčnega olja popečemo čebulo in jo med praženjem malo posolimo, da se hitreje zmehča. Pražimo jo, dokler se dodobra ne zmehča, takrat pa dodamo česen. Ko zadiši, vmešamo riž. Primešamo še kurkumo in sladko papriko ter pražimo minuto ali dve.

Vse skupaj zalijemo z juho in dodamo peteršilj, sol, poper. Kuhamo 10 minut, nato pa dodamo na grobo narezano cvetačo. Kuhamo še 5–7 minut, da se cvetača in riž skuhata. Na koncu vmešamo mezgo in preložimo v servirno skledo. Po vrhu potresemo na grobo narezane mandlje in svež peteršilj. Postrežemo zraven pečenih rib ali piščančjih/puranjih jedi.

Nasvet:

Mandlje lahko izpustimo.

Boranija s telečjim mesom

Za 4 osebe

Čas priprave: 10 minut + kuhanje

Sestavine: 400 g telečjega mesa, 2 žlici oljčnega olja, 1 paradižnik, 5–7 pesti narezanega stročjega fižola, 1 rdeča čebula, 700–800 ml jušne osnove ali vode, 2 stroka česna, 1/2 čajne žličke paradižnikovega koncentrata, 1/2 čajne žličke soli oziroma po okusu, poper po okusu, 1 čajna žlička javorjevega sirupa ali nerafiniranega sladkorja, 100 ml narezanih konzerviranih pelatov , 1 vejica peteršilja.

Priprava:

Čebulo, paradižnik in česen narežemo na drobno. Meso narežemo na večje koščke. Fižol narežemo na 1–2 cm dolge koščke.

V posodi segrejemo dve žlici oljčnega olja in popražimo čebulo. Malo jo posolimo in počakamo, da se zmehča. Dodamo meso in ga pražimo, da se obarva in prime na dno. Takrat dodamo česen in fižol. Popražimo, da česen zadiši, ter zalijemo s pelati in vodo.

Dodamo paradižnik, javorjev sirup/sladkor, sol, poper, paradižnikov koncentrat in peteršilj. Na manjšem ognju kuhamo 1 uro. Postrežemo zraven polente, pire krompirja, riža, kruha ...

Nasvet:

Za gostejšo boranijo dodamo 1 dl vode, zmešane z žlico moke, in zavremo, da se zgosti.

Fižolova juha s polžki s koprivo in belim vinom

Za 4 osebe

Čas priprave: 30 minut

Sestavine: 400 g rjavega fižola, 1 večja rdeča čebula, 1 dl belega vina, 700 ml jušne osnove ali vode, 1 strok česna, 1 lovorov list, vejica peteršilja, 1/4 čajne žličke suhega timijana, 2–3 pesti polžkov s koprivo ali polnozrnatih polžkov , 1 čajna žlička paradižnikove mezge, sol po okusu, poper po okusu, oljčno olje.

Priprava:

Čebulo na drobno narežemo in popražimo. Malce jo posolimo, in ko se zmehča, dodamo odcejeni dve tretjini fižola. Eno tretjino prihranimo skupaj s tekočino, v kateri je fižol. Čebulo in odcejeni fižol eno minuto pražimo, nato pa zalijemo z vinom. V nekaj sekundah pokuhamo in prilijemo jušno osnovo ali vodo. Dodamo sol, lovorov list, timijan, peteršilj in pokrijemo ter na nizkem ognju kuhamo 20 minut. Lovorov list odstranimo. Jed spasiramo, vmešamo mezgo in testenine ter jih v juhi skuhamo. Juho postrežemo s svežim peteršiljem in kakšno kapljico oljčnega olja.

Nasvet:

Namesto polžkov se odlično priležejo tudi rezanci ali špageti.

Špageti s špinačno-skutno omako in poširanim jajcem

Za 2 osebi

Čas priprave: 10 minut

Sestavine:, 160 g brezglutenskih špagetov, 4 pesti sveže špinače, 3–4 žlice pasirane lahke skute, 3 žlice pinjol, žlica oljčnega olja, 1 žlica parmezana, 3 stroki česna, 2 jajci, 2 žlici kisa, sol po okusu, črni poper po okusu.

Priprava:

V posodo vlijemo 1,5–2 litra vode, dodamo kis in 1 zravnano žlico soli. Segrevamo tik do vretja. Takrat v manjšo posodico ubijemo jajce in ga prelijemo v zajemalko. Zajemalko potopimo v vročo vodo, ki jo s kuhalnico zvrtinčimo. Jajce kuhamo 3 minute, nato pa ga preložimo v mrzlo vodo. Postopek ponovimo še z drugim jajcem. Vročo vodo prihranimo.

Testenine po navodilih skuhamo v osoljenem kropu.

V ponvi na žlici oljčnega olja popečemo pinjole in na drobno narezan česen, da zadiši.

V manjši mešalnik damo špinačo, česen, pinjole, skuto, parmezan, malce soli in 2–3 žlice vode, v kateri kuhamo testenine. Zmeljemo, da dobimo gladko omako. Po okusu dosolimo. Omako zmešamo s špageti in naložimo na krožnik. Poširani jajci damo za 30 sekund v vrelo vodo, kjer smo ju kuhali, in nato položimo na vrh špagetov. Popopramo, dodamo še malo parmezana in postrežemo.

Nasvet:

Pinjole lahko tudi izpustimo. Skuto lahko zamenjamo z rikoto.

Vegetarijanski ragu z rdečo lečo

Za 4 osebe

Sestavine:, žlica oljčnega olja, 1 večja čebula, 2 stroka česna, 1 srednje velika bučka, 1 korenček, 3 sveži paradižniki, 200 ml pelatov, 1 žlica paradižnikovega koncentrata, 4–6 dl jušne osnove ali juhe, 1/2 čajne žličke soli oziroma po okusu, 1 žlica javorjevega sirupa, 2 vejici svežega peteršilja, majhen šopek svežega drobnjaka, 250 g rdeče leče.

Priprava:

Na žlici oljčnega olja popečemo na drobno narezano čebulo in korenje. Malo ju posolimo in pražimo, da se zmehčata. Takrat dodamo česen in naribano bučko. Pražimo, da se zelenjava tu in tam zlato rjavkasto obarva ter dobi malo zapečenega okusa. Dodamo paradižnikov koncentrat in javorjev sirup. Pražimo minutko. Takrat prilijemo pelate, juho in na drobno narezan paradižnik. Dodamo sol, na drobno narezan peteršilj in drobnjak. Pokrijemo in kuhamo 10 minut. Po okusu dosolimo in sladkamo. Dodamo lečo in jo kuhamo 13–15 minut. Po potrebi prilijemo malo vode, če se je tekočina medtempokuhala.

Nasvet:

Postrežemo zraven testenin, krompirjevih in mesnih jedi ali pa kot samostojno jed s kruhom.

Anina kuharica Zdravo in uravnoteženo vas na njeni spletni strani Anina kuhinja (www.aninakuhinja.si) do 19. 12. čaka po 50 odstotkov znižani ceni. Bralci boste dotlej za čisto svoj izvod odšteli le dobrih 12 evrov.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.