© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Iz babičine shrambe: Marinirane sardele


Metka McCully Žigon
17. 7. 2023, 08.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sardine in sardele so še vedno ene najcenejših rib, če so res sveže, pa so zame celo bolj okusne kot druge veliko dražje. Spadajo med plave ribe, ki so bogate z omega-3-nenasičenimi maščobnimi kislinami ter zato bolj zdrave. Ob morju so včasih presežke rib, ko so jih nalovili, marinirali in s tem konzervirali. Marinado jemo hladno in je po nekaj dneh celo bolj okusna, ker se okusi prepojijo in povežejo. V hladilniku zdrži teden dni. Recept: METKA MCCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

babicina shramba Shutterstock.jpg
Shutterstock
Marinirane sardele

Sestavine  

·         1 kg svežih sardel

·         3–4 čebule

·         3 dcl vinskega kisa

·         1 dcl vode

·         2 bio limoni

·         lovorjev list, vejica rožmarina

·         sol, poper

·         oljčno olje

 Priprava

1. Ribe očistimo, odstranimo luske in umijemo, glave in kosti lahko pustimo. Klasična priprava marinade je, da ribe pomokamo in ocvremo v vročem olju, ker pa sama ne maram mastnih jedi in prežganega olja, jih raje spečem v pečici. Očiščene ribe zložim na pladenj, na peki papir. Malo jih posolimo in pokapljamo z oljčnim oljem. Pečemo jih v ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija 10 minut. Nato jih obrnemo in spečemo še z druge strani, za kar je potrebnih še 5 do 10 minut.

2. Posebej pripravimo čebulo. Zrežemo jo na tanke rezine in prepražimo v ponvi na malo olja. Ko je zmehčana in karamelizirana jo prelijemo z vinskim kisom in vodo, malce pokuhamo (2 minuti) in odstavimo.

3. Pečene ribe zložimo drugo poleg druge v ustrezno posodo ali skledo po plasteh. Čez prelijemo čebulo in vinski kis ter obložimo z na tanke kolobarje zrezano limono, dodamo list lovorja in malo rožmarina. Čez damo naslednjo plast rib in tako naprej po plasteh. Na vrhu naj bodo čebulna plast in limonini kolobarji.

4. Postrežemo jo kot predjed, lahko pa tudi kot glavno jed skupaj z dobrim domačim kruhom in paradižnikovo solato.

naslovnicaa_Jana_28.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.