Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Hokaido, polna okusa in možnosti


Lara Jelen
15. 9. 2023, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hokaido je nedvomno kraljica med bučami. Okusno oranžno meso lahko uporabimo v juhah, enolončnicah, kot pire, v topli solati, odličen okus dobi, če olupljene krhlje spečemo skupaj s pečenko, da ne govorimo o slastnem namazu in tem, da se prav dobro poda celo sladicam.

hokaido, buče, recepti
Profimedia
Recepti iz hokaido buče

Kremna bučna juha z jabolki

Sestavine

1 čebula

600 g buče hokaido

6 žlic olivnega olja

1 l piščančje juhe (lahko iz jušne osnove)

1 jabolko

100 ml smetane za stepanje

sol

mlet črni poper

bučna semena in olje za okrasitev juhe

hokaido, buče, recepti
Profimedia
Kremna bučna juha z jabolki

Priprava

1. Čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Bučo olupite, prerežite, odstranite semena in jo narežite na manjše kose.

2. V ponvi na segretem oljčnem olju prepražite čebulo, dodajte narezano bučo in zalijte z juho. Jabolko olupite, odstranite peščišče, meso narežite na koščke in jih dodajte juhi. Vse skupaj kuhajte na nizki temperaturi približno 25 minut.

3. Juho zmešajte s paličnim mešalnikom, prilijte smetano ter začinite s soljo in poprom.

4. Pred postrežbo jo potresite z bučnimi semeni, sesekljanimi zelišči in pokapajte z bučnim oljem.

Topla solata iz zelja, buč in jabolk

Sestavine

1 majhna glava belega zelja

1 buča hokaido

2 rdeči čebuli

2 rdeči jabolki

100 ml oljčnega olja

sol

mlet črni poper

vejica rožmarina

200 g slanine

 PRELIV

200 g navadnega jogurta

1 žlička dijonske gorčice

1 žlica medu

DRUGO

60 g bučnih semen

2 žlici limoninega soka

hokaido, buče, recepti
Profimedia
Topla solata iz zelja, buč in jabolk

Priprava

1. Zelje narežite na rezine, bučo prerežite na pol, jo očistite in narežite na rezine. Tudi čebulo narežite na rezine. Jabolka olupite in narežite na koščke.
2. Vse skupaj položite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapajte z oljem, soljo in poprom, dodajte rožmarin ter pecite pri 200 °C 15–20 minut (poskusite bučo, ali je dovolj zmehčana), nato dodajte kocke slanine in pecite še 5 minut.
3. Medtem pripravite preliv, tako da zmešate jogurt, gorčico, med, sol in poper.
4. Ob serviranju pokapajte solato z limoninim sokom, potresite z bučnimi semeni in prelijte s pripravljenim prelivom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.

nasl_Jana_37.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.