Gratinirane potica palačinke z rozinami
Kaj imajo skupnega gratinirane palačinke in potica? Nič kaj dosti. Razen če palačinke pripravite tako kot Ana Žontar Kristanc, da bodo po okusu spominjale na potico. Njen odlični recept bo navdušil vse, ki si pripravo sladic radi nekoliko poenostavijo. Pa tudi tiste, ki radi presenetijo s čim drugačnim. Tekst: L. J. foto: KRISTIJAN ŽONTAR, aninakuhinja.si

Sestavine
za palačinke:
6 jajc
500 ml mleka
400 ml vode z mehurčki
24 polnih žlic pirine moke
2 žlici sladkorja v prahu
1 čajna žlička vaniljeve paste ali arome ali vrečka vanilin sladkorja
ščepec soli
za orehov nadev:
200 gramov mletih orehov
70 gramov sladkorja
60 gramov masla sobne temperature
1/3 čajne žličke cimeta
lupinica polovice bio limone
2 jajci
ščepec soli
1 žlica ruma ali rumove arome
1 polna pest rozin
za preliv:
4 jajca
300 ml sladke smetane
100 ml mleka
3 žlice kisle smetane
2 žlici sladkorja v prahu
1 čajna žlička vaniljeve arome ali paste
lupinica polovice bio limone
+
na grobo narezani orehi
Priprava
1. Vse sestavine za palačinke damo v skledo in fino zmešamo. Spečemo palačinke.
2. Nato pripravimo nadev. Rumenjaka zmešamo z maslom in sladkorjem. Beljaka stepemo s ščepom soli do čvrstega.
K rumenjakom dodamo rum, cimet in orehe. Premešamo in po delih vmešamo sneg.
3. Vse sestavine za preliv zmešamo do finega.
4. Pekač namastimo in palačinke namažemo z nadevom, potresemo z rozinami in zvijemo – najprej malo prepognemo levi in desni konec, da nadev ne bo uhajal, nato pa zvijemo v rolico. Razporedimo jih v pekač in prelijemo s prelivom. Potresemo na grobo narezane orehe in položimo v segreto pečico na 170 stopinj na zgornjo tretjino za 45 minut. Po tem času pečico malo pripremo in pustimo palačinke v priprti pečici še 20–30 minut.
5. Postrežemo s stepeno smetano ali sladoledom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se