Gobje energijske ploščice
Gobje energijske ploščice so super hrana za smučarje, tekače, alpiniste, planince … Lahko si jih privoščimo na pikniku ali kolesarskem izletu. Domače gobje energijske ploščice so odličen in razkošen obrok, če nam pri fizičnih naporih pade sladkor. Recept in foto: RASTA VREČKO Nabiranje viri: gobe.si, SLAVKO ŠEROD determinator mentor

Bezgovo uhljevko (Auricularia auricula-judae) sem vam v tej rubriki že predstavila. Zato tokrat zgolj hitra obnova. Auricula je latinska beseda, ki pomeni uho, zato ni nenavadno, da nekateri pravijo gobi »lesno uho«. Bezgove uhljevke so dokaj pogoste v Sloveniji, nabiramo jih lahko tudi pozimi. Po okusu niso nič posebnega, uživamo pa predvsem mlade gobe, ker imajo zdravju koristne učinke. Bezgova uhljevka praviloma raste na črnem bezgu (Sambucus nigra), pa tudi na drugih listavcih (oreh, vrba, bukev, javor, srobot, platana, jesen …), izjemoma tudi na iglavcih (smreka). V Avstraliji ta vrsta denimo raste na evkaliptusovih drevesih. Raste kot zajedavka ali gniloživka, najraje samostojno ali v večjih skupinah. Gobe najdemo na trhlih vejah, hlodih, štorih in so zelo odporne (mraz, vročina) ter obstojne. Ugotovljeno je bilo, da imajo pripravki iz njih več koristnih učinkov: protitumorske, kardiovaskularne, protivirusne, antibakterijske in protiparazitske. Hiperholesterolemični učinek te gobe bi lahko bil razlog za uspešno zdravljenje oblog v arterijah in venah, žilne skleroze in visokega krvnega tlaka. Previdnost je potrebna pri ženskah, ki želijo zanositi, saj bezgova uhljevka zmanjšuje plodnost, zato ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere.
Sestavine:
5–8 žlic gobjega praha iz bezgovih uhljevk (beri ob strani)
200 g suhega sadja (slive, rozine, marelice, brusnice …)
300 g ovsenih kosmičev (lahko tudi riževi ali drugi)
200 g kokosove moke
200 g zmletih lešnikov, mandljev
50–100 g oluščenih konopljinih semen
50–100 g pinjol
50–100 g bučnih semen
300 ml medu po želji
200 g masla
Priprava:
1 V posodi zmešamo kosmiče, kokosovo moko, narezano suho sadje, zmlete lešnike, mandlje, semena bučnic, oluščena konopljina semena in prah iz bezgovih uhljevk.
2 V ponvi na nizki temperaturi segrejemo maslo, da se stopi, in dodamo med. (Pri vsakem segrevanju med izgublja svoje zdravilne lastnosti, zato ga tudi v receptu ne segrejmo nad 37 stopinj!). Ko se med v stiku z maslom utekočini, zlijemo maslo z medom na preostale sestavine in dobro premešamo.
3 Pekač (30 x 40 cm) obložimo s peki papirjem in nanj nadevamo zmes. Zmes prekrijemo z novim papirjem za peko in čez položimo prazen pekač iste velikosti. Zgornji pekač sedaj obtežimo, da se masa v spodnjem pekaču lepo sprime in postane kompaktna. Masa naj bo debela največ 2 cm. Pekača postavimo na hladno za najmanj 1 uro in pol. Zmes narežemo na ploščice, lahko pa z modelčki oblikujemo srčke, zvezdice ali druge oblike.
4 Gobje energijske ploščice zavijemo v aluminijasto folijo in hranimo na sobni temperaturi, poleti pa v hladilniku, do uporabe. Energijske ploščice z bezgovimi uhljevkami lahko zamrznemo, če jih naredimo preveč. V dobro zaprti stekleni posodi jih lahko hranimo tri tedne, če ne bodo prej pošle.
NASVET
Energijske ploščice lahko obogatimo še s cimetom, ingverjem ali čilijem. Dodamo jim lahko tudi limetin, pomarančni ali limonin sok. Odlične so s temno čokolado ali kakavom. Oreščke ali suho sadje pa dodajamo po okusu (previdnost velja za osebe, ki so alergične na oreščke). Če delamo ploščice za starejše ljudi, je dobro kosmiče sesekljati.
OKVIR: Izdelava gobjega prahu
Gobe umijemo in na tanko narežemo. Posušimo jih v sušilniku ali na soncu. Nekateri si gob ne upajo sušiti na soncu, kar je škoda, saj sušene na soncu pridobijo vitamin D, podobno kot ljudje, ko se sončimo. Posušene gobe zmeljemo v prah. Uporabimo lahko električni mlinček, sekljalnik ali posušene gobe stolčemo ročno v možnarju. Paziti moramo, da so popolnoma suhe, da se prah ne pokvari. Najbolje je, da jih zmeljemo takoj po sušenju. Gobji prah shranimo v kozarce, ki jih dobro zapremo. Bistveno je, da je v hermetično zaprtih posodah.
NAMIG
Posušene in zmlete v prah so bezgove uhljevke odlična začimba. Gobji prah lahko uporabljamo tudi v juhah, omakah in različnih prilogah.
OPOZORILO
Nabirajmo le tiste gobe, ki jih dobro poznamo!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se