Gobe, vložene v olju
Prej ali slej se zgodi čudež, kakršnega zmore samo narava: čez noč zrastejo v gozdu ali na travniku gobe.

Sestavine: 1 kg mešanih gob (jurčkov, lisičk, tudi gojenih šampinjonov) * 4 stroki česna * 1 žlička zrn črnega popra * 4 dl jabolčnega kisa * 4 trakovi na tanko olupljene limonine lupine (po 8 cm) * 2 lovorova lista * 6 vejic timijana * od 6 do 7 dl oljčnega olja.
Priprava: Gobe temeljito očistimo. Večje narežemo na kose ali četrtine. Česnove stroke narežemo na tanke rezinice. Pristavimo 2,5 dl vode, česen, poprova zrna in kis. Pustimo, da zavre, nato dodamo gobe in jih kuhamo v treh porcijah – vsaka porcija naj vre po 8 minut. Gobe poberemo iz vode in odcedimo na plasti papirnatih brisač. Pustimo, da se ohladijo. Zavreto vodo s kisom in začimbami precedimo skozi cedilo. Česen in poprova zrna prihranimo. V 3 kozarce po 4 dl naložimo gobe, česen, poprova zrna, koščke lovorovih listov in timijan. Oljčno olje segrejemo, da je mlačno. V kozarce nalijemo toliko mlačnega olja, da sega za prst nad vsebino. Kozarce zapremo z navojnimi pokrovčki. Gobe pustimo stati najmanj 3 dni, potem lahko kozarce načnemo.
Več receptov za gobje jedi boste našli v reviji Zarja št. 12, 8. september 2015.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se