© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Gobe, vložene v olju


8. 9. 2015, 07.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prej ali slej se zgodi čudež, kakršnega zmore samo narava: čez noč zrastejo v gozdu ali na travniku gobe.

Gobe, vložene v olju

Sestavine: 1 kg mešanih gob (jurčkov, lisičk, tudi gojenih šampinjonov) * 4 stroki česna * 1 žlička zrn črnega popra * 4 dl jabolčnega kisa * 4 trakovi na tanko olupljene limonine lupine (po 8 cm) * 2 lovorova lista * 6 vejic timijana * od 6 do 7 dl oljčnega olja.

 

Priprava: Gobe temeljito očistimo. Večje narežemo na kose ali četrtine. Česnove stroke narežemo na tanke rezinice. Pristavimo 2,5 dl vode, česen, poprova zrna in kis. Pustimo, da zavre, nato dodamo gobe in jih kuhamo v treh porcijah – vsaka porcija naj vre po 8 minut. Gobe poberemo iz vode in odcedimo na plasti papirnatih brisač. Pustimo, da se ohladijo. Zavreto vodo s kisom in začimbami precedimo skozi cedilo. Česen in poprova zrna prihranimo. V 3 kozarce po 4 dl naložimo gobe, česen, poprova zrna, koščke lovorovih listov in timijan. Oljčno olje segrejemo, da je mlačno. V kozarce nalijemo toliko mlačnega olja, da sega za prst nad vsebino. Kozarce zapremo z navojnimi pokrovčki. Gobe pustimo stati najmanj 3 dni, potem lahko kozarce načnemo.

 

Več receptov za gobje jedi boste našli v reviji Zarja št. 12, 8. september 2015.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.