Da bodo domače sladice uspele!
Nasveti iz domače kuhinje, s pomočjo katerih bo vaša domača peka prazničnih piškotov, kolačev in drugih sladic nadvse preprosta.

Božični čas je namenjen peki in slastnim piškotom. To je čas, ko vse stanovanje zadiši po piškotih in različnih prazničnih dobrotah. Z nekaj spretnosti in nasvetov vam bo prav gotovo uspelo in razveselili boste družino ter prijatelje.
Prava mešanica
Pazite, da bodo vse uporabljene sestavine sveže. Najboljše je tudi, da jih nekaj časa pustite na sobni temperaturi. Tako jih boste laže gnetli. Pomembno je tudi, da sestavine natančno odmerite, prav kot pravi recept. Le tako bo pecivo zares uspelo.
Tako bodo lepo krhki
Krhko testo potrebuje hladno maslo in po možnosti zelo fino mlet sladkor, ki ga enakomerno vmešate v testo. Nasvet: več ko je sladkorja v testu, krhkejše bo. Poleg tega bodo piškoti zaradi zračne vlage postali še rahlejši. Tako jih boste še hitreje pojedli.
Za pravo vezavo
Če se testo nikakor noče sprijeti – to se lahko zgodi pri krhkem testu brez jajc –, lahko dodamo jedilno žlico hladne vode. Tako si bomo najhitreje pomagali. Preden testo razvaljamo, ga zavijemo v folijo in damo v hladilnik za najmanj pol ure. Lažje ga bomo razvaljali in oblikovali.
Lažje valjanje
Testo malo potlačimo in ga na malo moke na debelo razvaljamo. Testo bo finejše, če ga razvaljamo med dvema folijama. Pri tem si lahko pomagamo z dvema velikima vrečkama za zamrzovanje. Tako ohranimo okus piškotov, še posebno ko valjamo ostanke, ki so bili že večkrat pregneteni in razvaljani ter bi testo zato prevečkrat obdelali z moko.
Če se testo preveč lepi
Ali testa nikakor ne morete razvaljati, ker se vam lepi na valjar? Testo preprosto zavijte v folijo in ga dajte za pol ure v hladilnik. Tako se bo maščoba v testu znova strdila in testo bo manj lepljivo.
Na hitro
Če želite speči piškote in imate malo časa, sta tu dve možnosti. Razvaljano testo preprosto zrežite z nožem na poljubne koščke, na primer kvadrate ali rombe. Druga možnost pa je, da testo oblikujete v rolo, narežete na tanke rezine, jih zložite v pekač in spečete.
Če se piškoti zlepijo s podlago
Je testo tako nežno, da oblikovanih piškotov ne morete ločiti od podlage? Takrat je najboljše, da testo razvaljate med dvema folijama in potem za hipec postavite v zamrzovalnik. Po le nekaj minutah se keksi z lahkoto ločijo od podlage.
Dobro spečeni
Piškote pecite na papirju za peko in jih ohladite na rešetki. Zatem jih spravite v posodo za shranjevanje piškotov. Če se keksi sprimejo s papirjem za peko, si preprosto pomagajte z malo vode. Rahlo navlažite papir in zlahka ga boste odstranili.
Ne preveč pečeno pecivo
Če je pecivo po vrhu preveč zapečeno, to pokvari okus in videz. Da se to ne bo zgodilo, med pečenjem pokrijte pekač s papirjem za peko ali z aluminijasto folijo.
Kvašeno testo
Kruh in drugi izdelki iz kvašenega testa se bolje dvignejo, če na dno pečice, medtem ko se segreva, postavite še en pekač. Ko daste testo peč, v prazni pekač nalijete skodelico vroče vode. Vodna para bo testo lepo in enakomerno dvignila.
Čokoladni preliv
Čokoladni preliv se pri rezanju torte ne bo nalomil, če boste, tik preden se čokolada strdi, z vročim nožem označili narezane kose.
Orehovo pecivo
Da ne bo presuho, dan prej prelijte orehe z vročo vodo in pustite, da nabreknejo.
Preliv
Če se preliv noče prijeti, namažite testo s segreto marelično marmelado in pustite, da se posuši. Potem se bo preliv gotovo obdržal. (pp)
Kako ostanejo dlje sveži?
-Medenjaki in medeni kolači
Približno teden dni morajo stati v škatli za piškote, da dobijo pravo aromo in se zmehčajo. V škatlo položite polovico jabolka, ki bo preprečilo, da bi piškoti ostali trdi. Jabolko redno menjajte.
- Krhko testo ali testo z različnimi oreščki
Ohlajene piškote shranite v plastični posodi, ki dobro tesni. Papir za peko med posameznimi plastmi bo preprečil, da bi se med seboj zlepili. Najbolje jih je shraniti v temnem in vlažnem prostoru; tako bodo dva ali tri tedne odlični.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se