© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Cvetača po indijsko


Jana
2. 2. 2010, 10.28
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zimskla zelenjava s pridihom eksotike.

Cvetača po indijsko

Za 2 osebi


Priprava: 20 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 1 cvetača (500 g) * 2 stroka česna * košček svežega ingverja (2 cm) * 1 majhna čebula * 2 žlici rastlinskega olja * 1 žlica karija v prahu * 200 g zamrznjenega graha * 200 g sladke smetane * sol * poper.

Priprava: Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetke, te pa oplaknemo in dobro odcedimo na cedilu. Večje cvetke prerežemo. Kocen narežemo na 1 cm velike kocke. Olupimo česen in ga drobno sesekljamo. Olupimo in sesekljamo tudi ingver. Čebulo olupimo in prerežemo, polovici pa narežemo na tanke rezine. V kozici segrejemo olje in na srednje močnem ognju med mešanjem 2 minuti pražimo čebulo, česen, ingver in kari. Primešamo cvetačo, prilijemo 4 žlice vode in dušimo v pokriti kozici na šibkem ognju 10 minut. Primešamo neodtaljen grah in zalijemo s smetano. Pustimo, da ponovno zavre, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo v pokriti kozici še 5 do 6 minut, toliko, da je cvetača kuhana, a še čvrsta. Solimo in popramo. Ponudimo z dušenim rižem kot glavno brezmesno jed. Tako pripravljena cvetača pa je lahko tudi zelenjavna priloga k mesnim ali ribjim jedem. V tem primeru zadostujejo količine za 4 osebe.

Nasvet: Kako kuhamo cvetačo: najprej ji odstranimo trde zunanje liste in odrežemo spodnji konec kocena. Cvetke posamič odlomimo ali odrežemo od kocena. Pri kuhanju cvetača oddaja močan, nekoliko neprijeten vonj. To preprečimo, če damo v kozico tudi košček kruhove sredice, namočene v kis. Ko pripravljamo jedi, računamo na osebo od 200 do 250 g cvetače. Če kuhamo cvetačo celo, jo pristavimo s hladno osoljeno vodo in pustimo, da počasi vre od 30 do 40 minut. Če kuhamo posamične cvetke, pa so kuhani v 15 do 20 minutah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.