
Zvitki iz jajčevcev s špinačo in skuto
Odlična predjed mediteranskemu kosilu in čista nebesa za ljubitelje jajčevcev
Zvitki iz jajčevcev s špinačo in skuto
Odlična predjed mediteranskemu kosilu in čista nebesa za ljubitelje jajčevcev

Sestavine
- 2 jajčevca
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g špinače
- 250 g albuminske skute (rikote) ali navadne skute
- ščep muškatnega oreška
paradižnikova omaka
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strt strok česna
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- pest nasekljanih listov bazilike
- 4 žlice svežih krušnih drobtin
- 4 žlice parmezana
- sol
- poper

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.
Sestavine
- 2 jajčevca
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g špinače
- 250 g albuminske skute (rikote) ali navadne skute
- ščep muškatnega oreška
paradižnikova omaka
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strt strok česna
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- pest nasekljanih listov bazilike
- 4 žlice svežih krušnih drobtin
- 4 žlice parmezana
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Jajčevca vzdolžno narežemo na tanke rezine, te pa na obeh straneh premažemo z oljem, razporedimo po nizkem pekaču in pečemo 15 do 20 minut, da se zmehčajo. Vmes jih enkrat obrnemo.
Medtem pripravimo omako. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem eno minuto pražimo česen, da zadiši. Dodamo sesekljan paradižnik in vmešamo baziliko. Zavremo, solimo in popramo, nato pa zmanjšamo temperaturo in kuhljamo 10 minut.
Špinačo operemo, jo damo v veliko cedilo in prelijemo z vrelo vodo, da oveni. Ohladimo jo, nato pa dobro ožmemo, da odstranimo čim več tekočine. Zmešamo jo s skuto in začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom.
Na sredino vsake rezine jajčevca damo zvrhano žlico špinačne mase, čez maso preganemo en konec rezine, ki jo pokrijemo z drugim koncem in zvitek položimo v pekač tako, da sta prepognjena konca spodaj. Zvitke prelijemo s paradižnikovo omako, jih posujemo z drobtinami in sirom ter pečemo 20 do 25 minut, da se lepo zlato rjavo obarvajo.