
Pica polžki
Pica polžki iz listnatega testa so odlična izbira za dolg večer pred televizijskim ekranom
Pica polžki
Pica polžki iz listnatega testa so odlična izbira za dolg večer pred televizijskim ekranom

Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 5 žlic pasiranega paradižnika (passate)
- ščep soli
- 1 žlička posušenega origana
- 80 g rezin šunke
- 80 g sira, ki se lepo topi (gauda, edamec ...)
- 1 razžvrkljano jajce

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 275 g razvaljanega listnatega testa
- 5 žlic pasiranega paradižnika (passate)
- ščep soli
- 1 žlička posušenega origana
- 80 g rezin šunke
- 80 g sira, ki se lepo topi (gauda, edamec ...)
- 1 razžvrkljano jajce
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo razvijemo na rahlo pomokani delovni površini in ga premažemo s paradižnikom, pri tem vzdolž vseh stranic pustimo približno 1 cm praznega roba. Paradižnik rahlo solimo ga in posujemo z origanom, nato pa nanj zložimo šunko in naribamo sir.
Testo z nadevom tesno zvijemo (začnemo pri daljši stranici). Zvitek za 10 minut damo v hladilnik, nato pa ga narežemo na 10–12 kosov, ki jih plosko polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Polžke premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih pečemo 12–15 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Preden jih postrežemo, naj 10 minut počivajo.