Kaj boste skuhali danes?
Pirina solata z zelenjavo in grozdjem
Pisana jesenska žitna solata
Pirina solata z zelenjavo in grozdjem
Pisana jesenska žitna solata
Sestavine
- ½ čebule
- ½ velikega stebla zelene
- 1 korenček
- 50 g pire
- ¼ gomolja koromača
- pest graha
- pest mešanih solatnih listov
- 2 paradižnika
- pest belih grozdnih jagod
- sol
- repično olje za pokapanje
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- ½ čebule
- ½ velikega stebla zelene
- 1 korenček
- 50 g pire
- ¼ gomolja koromača
- pest graha
- pest mešanih solatnih listov
- 2 paradižnika
- pest belih grozdnih jagod
- sol
- repično olje za pokapanje
Postopek
Čebulo olupimo, korenček ostrgamo. Čebulo, korenček in zeleno drobno sesekljamo in damo v kozico z 2 dl vode. Zavremo in kuhljamo 15 minut, nato dodamo piro. Posodo pokrijemo in kuhljamo še 10 minut.
Medtem očistimo koromač in ga narežemo na rezine, zelene lističe pa prihranimo. Rezine koromača dodamo piri in kuhamo še 10 minut. Zadnjih 5 minut dodamo še grah. Preverimo, če je pira kuhana. Biti mora mehka, vendar še vedno malo al dente. Jed solimo, premešamo in nato odcedimo. Kuhano piro in zelenjavo postavimo v hladilnik, da se eno uro ohlajata.
Paradižnik narežemo na krhlje, grozdne jagode razpolovimo. Solatne liste operemo in posušimo. Postrežemo tako, da na krožnika damo solato in nanjo razporedimo piro z zelenjavo. Okrasimo s paradižnikom, grozdjem in lističi koromača. Na koncu solato pokapljamo z repičnim oljem in postrežemo.
Nasvet
V solati lahko namesto belega grozdja uporabimo tudi kosmulje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.
Skutna torta z belo čokolado
Skutna torta z izrazitim čokoladnim okusom, a vseeno lahka kot peresce