
Vaniljev sladoled
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...
Vaniljev sladoled
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...

Sestavine
angleška krema
- 5 dl mleka
- 1 strok vanilje
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 4 rumenjaki (beljake shranimo ali zamrznemo za drugo jed)
- 2 dl sladke smetane
Preberite tudi

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.

Pomladni čupavci: kokosove kocke z marmelado
Dobri stari čupavci, tokrat v pomladni preobleki. Sočen biskvit, limonova krema, marmelada in pri čupavcih nepogrešljivi kokos
Sestavine
angleška krema
- 5 dl mleka
- 1 strok vanilje
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 4 rumenjaki (beljake shranimo ali zamrznemo za drugo jed)
- 2 dl sladke smetane
Postopek
Pripravimo angleško kremo. V kozici pristavimo mleko. Vaniljin strok razpremo, postrgamo sredico in jo dodamo v mleko skupaj s strokom (za intenzivnejši okus). Pustimo, da blago zavre. Kozico odstavimo. Medtem v skledi z metlico posebej penasto umešamo sladkor in rumenjake. Dobiti moramo bledo zmes.
Rumenjakovo zmes počasi prelijemo z vrelim mlekom z vaniljo in ob tem vseskozi stepamo z metlico, da rumenjaki ne zakrknejo. Dobro stepamo, da dobimo homogeno mešanico. Prelijemo jo nazaj v kozico in pristavimo na srednje močan ogenj. Nežno mešamo z lopatko ali kuhalnico, da ne vmešamo preveč zraka. Masa ne sme zavreti, temperatura naj ostane tik pod vreliščem, da rumenjaki ne zakrknejo.
Mešamo toliko časa, da se krema zgosti, a ostane tekoča. Gostoto preverimo z lopatko ali kuhalnico: ko po kremi na lopatki potegnemo s prstom, se ne sme zliti nazaj, temveč mora v njej ostati sled prsta. Kremo precedimo skozi gosto kovinsko sito in jo takoj prekrijemo s prozorno folijo, da se folija dotika površine. Tako se na vrhu ne naredi kožica. Angleško kremo damo v hladilnik.
Rahlo stepemo sladko smetano, da dobimo mehke vršičke, in jo nežno vmešamo v ohlajeno angleško kremo. Mešanico preložimo v posodo za zamrzovanje in damo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur.
Različica z marelicami
Za marelični vaniljev sladoled izkoščičimo in na manjše kose narežemo 300 g marelic ter jih v kozici zmešamo s 100 g sladkorja. Marelice kuhamo 5 minut in jih pri tem ves čas mešamo, da se sladkor stopi, nato jih zmiksamo s paličnim mešalnikom in kuhamo še 5 minut, da dobimo marelično marmelado. Ohlajeno dodamo mešanici angleške kreme (točka 4) in sladke smetane ter zamrznemo. Namesto svežih marelic lahko uporabimo tudi 350 g marelične marmelade.