
Vaniljev sladoled s kremnim sirom in džemom iz črnega ribeza
Vaniljev sladoled s kremnim sirom in džemom iz črnega ribeza

Sestavine
vaniljeva krema
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 100 g rjavega sladkorja
- 4 rumenjaki
- 150 g kremnega sira
- 100 g džema iz črnega ribeza
- 5–6 zdrobljenih piškotov

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.

Joe Zavala vas nauči veščin pravega BBQ
V Slovenijo avgusta prihaja znameniti pitmaster iz Teksasa, hišni chef ekip Dallas Mavericks in Dallas Cowboys Joe Zavala. Svoje BBQ mojstrstvo bo pokazal na festivalu Wild West Fest On Fire 2025.
Sestavine
vaniljeva krema
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 100 g rjavega sladkorja
- 4 rumenjaki
- 150 g kremnega sira
- 100 g džema iz črnega ribeza
- 5–6 zdrobljenih piškotov
Postopek
Najprej pripravimo vaniljevo kremo. V kozico damo mleko in smetano. Vaniljev strok vzdolžno prerežemo in izpraskamo sredico. Strok in sredico damo v kozico k mleku in smetani in zavremo. Ko zavre, kozico odstavimo in počakamo vsaj 20 minut, da se mleko navzame okusa vanilje (za boljši okus to naredimo več ur prej).
V veliki mešalni skledi penasto umešamo rumenjake s sladkorjem, da masa postane svetla. Vaniljevo mleko segrejemo skoraj do vretja in ga nato počasi, skozi cedilo, zlivamo na rumenjake in pri tem nenehno mešamo.
Pripravimo veliko skledo z ledeno mrzlo vodo in vanjo postavimo manjšo skledo. Vaniljevo kremo damo nazaj v kozico in na zelo nizki temperaturi 10 minut segrevamo, da se zgosti. Pri tem nenehno počasi in temeljito mešamo (tudi ob robovih kozice).
Kremni sir zmešamo in ga vmešamo v vaniljevo kremo. Mešanico zlijemo v posodo, ki je v ledeni vodi, in pustimo, da se ohladi. Kremo večkrat premešamo. V posodo, v kateri bomo zamrznili sladoled, damo del ohlajene kreme, nato del ribezovega džema in del piškotov. Po tem vrstnem redu nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Posodo pokrijemo in jo damo v zamrzovalnik.