
Sestavine
- 2,5 dl sladke smetane
- 0,75 dl polnomastnega mleka
- 1 vaniljev strok
- 4 rumenjaki
- 3 zravnane žlice sladkorja
- 3–4 žlice sladkorja za posip
- mandljeve palčke za prilogo (glej recept spodaj)

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 2,5 dl sladke smetane
- 0,75 dl polnomastnega mleka
- 1 vaniljev strok
- 4 rumenjaki
- 3 zravnane žlice sladkorja
- 3–4 žlice sladkorja za posip
- mandljeve palčke za prilogo (glej recept spodaj)
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C. Vaniljev strok vzdolžno razpolovimo in postrgamo semena. Smetano in mleko vlijemo v kozico, dodamo vaniljeva semena in postrgan strok ter smetanovo mešanico segrevamo do vretja. Kozico odstavimo, pokrijemo in pustimo 10 minut, da se smetana navzame arome.
Rumenjake in slabe 3 žlice sladkorja stepemo, da dobimo bledo in gosto maso. Prelijemo jo v vročo smetanovo mešanico (vaniljev strok odstranimo), dobro premešamo ter z maso napolnimo štiri modelčke za narastke, ki jih nato pečemo v vodni kopeli. Modelčke postavimo v globlji pekač, vanj vlijemo toliko vroče vode, da sega do dveh tretjin višine modelčkov, in vse skupaj damo v pečico za 40 minut oziroma toliko, da se krema ravno učvrsti. Modelčke vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladijo (med ohlajenjem se krema še dodatno strdi).
Segrejemo žar v pečici. Ohlajeno kremo posipamo z enakomerno tanko plastjo sladkorja in jo karameliziramo pod zelo vročim žarom (lahko uporabimo tudi ročni gorilnik). Postopek večkrat ponovimo, da dobimo drobljivo zlato površino. Ohladimo in ponudimo (najbolje v dveh urah, sicer se zapečeni sladkor zmehča). Priložimo lahko še tople mandljeve palčke iz krhkega testa.
Krhke mandljeve palčke
Pečico segrejemo na 190 °C. Pol zavitka listnatega testa razvaljamo na debelino 3 mm, ga premažemo s pol stepenega jajca in posujemo z drobno nasekljanimi mandlji. Testo z dolgim ostrim nožem narežemo na 12 mm široke in 10 cm dolge trakove. Vsak trak petkrat zvijemo in položimo na nizek pekač. Palčke pečemo, da se zlato in hrustljavo zapečejo. Pečene poprašimo s sladkorjem v prahu in še tople postrežemo s crème brûlée.