
Toskanska zelenjavna enolončnica
Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!
Toskanska zelenjavna enolončnica
Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!

To tradicionalno toskansko juho ponudimo s poširanim jajcem in je odlična tudi kot samostojen obrok za lahko kosilo.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stebla zelene
- 2 majhna korenčka
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlički timijanovih listov
- 50 g posušenih jurčkov
- 250 g podolgovatega paradižnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 3 rezine kruha
- 6 jajc
- 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
- sol
- poper
- timijanovi lističi za posip
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska, goveja, jagnječja in celo veganska "pečenka" za obiske, ki ne jedo mesa.

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stebla zelene
- 2 majhna korenčka
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlički timijanovih listov
- 50 g posušenih jurčkov
- 250 g podolgovatega paradižnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 3 rezine kruha
- 6 jajc
- 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
- sol
- poper
- timijanovi lističi za posip
Postopek
Zeleno, korenje, čebulo in česen nasekljamo. Oljčno olje segrejemo v večji kozici in na njem na nizki temperaturi 10 do 15 minut pražimo zeleno, korenje, čebulo, česen in timijan, da se zmehčajo. Medtem jurčke za 15 minut namočimo v vroči vodi, da se zmehčajo in nabreknejo. Nato jih odcedimo in vodo prihranimo. Jurčke grobo nasekljamo in jih skupaj z vodo dodamo zmehčani zelenjavi. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.
Paradižniku odstranimo semena, ga nasekljamo, nato pa vmešamo v juho in kuhamo 10 minut, da se začne mehčati. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre. Solimo in popramo.
Pripravimo poširana jajca. V kozici zavremo vodo, ji dodamo žlico kisa in temperaturo zmanjšamo, da voda komaj vre. Jajce ubijemo v skodelico in ga previdno spustimo v vodo. Rumenjak s pomočjo žlice pokrijemo z beljakom, da dobimo kroglo. Jajca kuhamo 3 do 4 minute, nato jih s penovko vzamemo iz vode.
Rezine kruha popražimo in natrgamo na koščke ter jih vmešamo v juho. Dodamo še peteršilj in juho razdelimo v 6 skodelic. Na vrh vsake skodelice položimo jajce, posujemo s timijanom in postrežemo.