
Toskanska zelenjavna enolončnica
Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!
Toskanska zelenjavna enolončnica
Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!

To tradicionalno toskansko juho ponudimo s poširanim jajcem in je odlična tudi kot samostojen obrok za lahko kosilo.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stebla zelene
- 2 majhna korenčka
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlički timijanovih listov
- 50 g posušenih jurčkov
- 250 g podolgovatega paradižnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 3 rezine kruha
- 6 jajc
- 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
- sol
- poper
- timijanovi lističi za posip

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Tri sadne pite, s katerimi bo vaše poletje slajše
Poletje je čas za lahkotne, osvežilne sladice – in kaj je boljšega kot pita, polna sočnega sezonskega sadja?

Večerje, pripravljene v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stebla zelene
- 2 majhna korenčka
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlički timijanovih listov
- 50 g posušenih jurčkov
- 250 g podolgovatega paradižnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 3 rezine kruha
- 6 jajc
- 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
- sol
- poper
- timijanovi lističi za posip
Postopek
Zeleno, korenje, čebulo in česen nasekljamo. Oljčno olje segrejemo v večji kozici in na njem na nizki temperaturi 10 do 15 minut pražimo zeleno, korenje, čebulo, česen in timijan, da se zmehčajo. Medtem jurčke za 15 minut namočimo v vroči vodi, da se zmehčajo in nabreknejo. Nato jih odcedimo in vodo prihranimo. Jurčke grobo nasekljamo in jih skupaj z vodo dodamo zmehčani zelenjavi. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.
Paradižniku odstranimo semena, ga nasekljamo, nato pa vmešamo v juho in kuhamo 10 minut, da se začne mehčati. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre. Solimo in popramo.
Pripravimo poširana jajca. V kozici zavremo vodo, ji dodamo žlico kisa in temperaturo zmanjšamo, da voda komaj vre. Jajce ubijemo v skodelico in ga previdno spustimo v vodo. Rumenjak s pomočjo žlice pokrijemo z beljakom, da dobimo kroglo. Jajca kuhamo 3 do 4 minute, nato jih s penovko vzamemo iz vode.
Rezine kruha popražimo in natrgamo na koščke ter jih vmešamo v juho. Dodamo še peteršilj in juho razdelimo v 6 skodelic. Na vrh vsake skodelice položimo jajce, posujemo s timijanom in postrežemo.