
Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano
Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!
Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano
Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!

Sestavine
testo
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g ohlajenega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,75 dl pinjenca
- 1 jajce
- ščep soli
nadev
- 500 g robidnic
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 300 g topljene smetane
- sladkor v prahu, ko postrežemo

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g ohlajenega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,75 dl pinjenca
- 1 jajce
- ščep soli
nadev
- 500 g robidnic
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 300 g topljene smetane
- sladkor v prahu, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. V skledo za mešanje stresemo moko, pecilni prašek in sol. Maslo narežemo na koščke in ga dodamo v skledo. Vse skupaj pregnetemo s prsti, da dobimo drobtinasto zmes. Vmešamo sladkor.
Jajce razžvrkljamo. V sredini mešanice za testo naredimo vdolbino, v katero vlijemo pinjenec in jajce. Mešanico rahlo pognetemo, da nastane mehko, lepljivo testo.
Testo položimo na površino, ki smo jo malce pomokali, ga nekajkrat pregnetemo in oblikujemo v krog s premerom 18 cm. Položimo ga na papir za peko, ki smo ga tanko namazali z maslom. Pečemo 30 do 35 minut, da testo dobi zlato skorjico in naraste, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečeno testo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Pripravimo nadev. Robidnice rahlo pretlačimo s sladkorjem. Krhko testo prerežemo na polovici; spodnjo namažemo s topljeno smetano. Nanjo z žlico nadevamo pretlačene robidnice in na vse skupaj položimo vrhnjo polovico testa. Torto potresemo s sladkorjem v prahu, jo narežemo na kose in postrežemo.
Topljena smetana
Topljena smetana je smetana, ki nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali pa jo nadomestimo z maskarponejem; še bolje je, če mu dodamo smetano za stepanje. Tretjino smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo. Po želji ji dodamo vaniljevo ali limonovo aromo ali sladkor po okusu.