
Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano
Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!
Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano
Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!

Sestavine
testo
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g ohlajenega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,75 dl pinjenca
- 1 jajce
- ščep soli
nadev
- 500 g robidnic
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 300 g topljene smetane
- sladkor v prahu, ko postrežemo
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g ohlajenega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,75 dl pinjenca
- 1 jajce
- ščep soli
nadev
- 500 g robidnic
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 300 g topljene smetane
- sladkor v prahu, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. V skledo za mešanje stresemo moko, pecilni prašek in sol. Maslo narežemo na koščke in ga dodamo v skledo. Vse skupaj pregnetemo s prsti, da dobimo drobtinasto zmes. Vmešamo sladkor.
Jajce razžvrkljamo. V sredini mešanice za testo naredimo vdolbino, v katero vlijemo pinjenec in jajce. Mešanico rahlo pognetemo, da nastane mehko, lepljivo testo.
Testo položimo na površino, ki smo jo malce pomokali, ga nekajkrat pregnetemo in oblikujemo v krog s premerom 18 cm. Položimo ga na papir za peko, ki smo ga tanko namazali z maslom. Pečemo 30 do 35 minut, da testo dobi zlato skorjico in naraste, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečeno testo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Pripravimo nadev. Robidnice rahlo pretlačimo s sladkorjem. Krhko testo prerežemo na polovici; spodnjo namažemo s topljeno smetano. Nanjo z žlico nadevamo pretlačene robidnice in na vse skupaj položimo vrhnjo polovico testa. Torto potresemo s sladkorjem v prahu, jo narežemo na kose in postrežemo.
Topljena smetana
Topljena smetana je smetana, ki nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali pa jo nadomestimo z maskarponejem; še bolje je, če mu dodamo smetano za stepanje. Tretjino smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo. Po želji ji dodamo vaniljevo ali limonovo aromo ali sladkor po okusu.