Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano

Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!

Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano

Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

testo

  • 300 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 150 g ohlajenega masla
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 0,75 dl pinjenca
  • 1 jajce
  • ščep soli

nadev

  • 500 g robidnic
  • 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
  • 300 g topljene smetane
  • sladkor v prahu, ko postrežemo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

testo

  • 300 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 150 g ohlajenega masla
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 0,75 dl pinjenca
  • 1 jajce
  • ščep soli

nadev

  • 500 g robidnic
  • 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
  • 300 g topljene smetane
  • sladkor v prahu, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. V skledo za mešanje stresemo moko, pecilni prašek in sol. Maslo narežemo na koščke in ga dodamo v skledo. Vse skupaj pregnetemo s prsti, da dobimo drobtinasto zmes. Vmešamo sladkor.

2

Jajce razžvrkljamo. V sredini mešanice za testo naredimo vdolbino, v katero vlijemo pinjenec in jajce. Mešanico rahlo pognetemo, da nastane mehko, lepljivo testo.

3

Testo položimo na površino, ki smo jo malce pomokali, ga nekajkrat pregnetemo in oblikujemo v krog s premerom 18 cm. Položimo ga na papir za peko, ki smo ga tanko namazali z maslom. Pečemo 30 do 35 minut, da testo dobi zlato skorjico in naraste, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečeno testo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

4

Pripravimo nadev. Robidnice rahlo pretlačimo s sladkorjem. Krhko testo prerežemo na polovici; spodnjo namažemo s topljeno smetano. Nanjo z žlico nadevamo pretlačene robidnice in na vse skupaj položimo vrhnjo polovico testa. Torto potresemo s sladkorjem v prahu, jo narežemo na kose in postrežemo.

Topljena smetana

Topljena smetana je smetana, ki nastane na zavretem nehomogeniziranem polnomastnem mleku. Lahko jo kupimo v izbranih mlekarnah ali pa jo nadomestimo z maskarponejem; še bolje je, če mu dodamo smetano za stepanje. Tretjino smetane zmešamo z dvema tretjinama maskarponeja in mešanico stepemo v rahlo kremo. Po želji ji dodamo vaniljevo ali limonovo aromo ali sladkor po okusu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.