© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lepljivi kipniki z datlji

Kipnik z bogatim okusom po datljih in slastnim prelivom

Lepljivi kipniki z datlji

Kipnik z bogatim okusom po datljih in slastnim prelivom

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kipnikzdatlji

Sestavine

  • 75 g izkoščičenih datljev
  • 75 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 140 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška

preliv

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 75 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 25 g masla
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 75 g izkoščičenih datljev
  • 75 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 140 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška

preliv

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 75 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 25 g masla

Postopek

1

Datlje narežemo, jih stresemo v manjšo kozico in prelijemo z 0,75 dl vode. Pustimo, da mešanica zavre, in kuhamo 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da se datlji zmehčajo in vpijejo vodo. Nato jih rahlo premešamo, da se razpustijo.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno 4 modlov za kipnike s prostornino 1,5 dl namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Maslo in sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo v svetlo zmes. Postopoma dodamo jajci in vaniljo, nato pa še moko in pecilni prašek. Vmešamo datljev pire in testo razdelimo v modle. Te postavimo v globlji pekač in vanj vlijemo toliko vrele vode, da seže do polovice modlov. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in postavimo v pečico za 25 minut, da kipniki narastejo in so čvrsti na dotik.

3

Medtem pripravimo preliv. V manjšo kozico z debelim dnom damo polovico smetane in ves sladkor ter maslo. Segrevamo pri nizki temperaturi in večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Nato zvišamo temperaturo in pustimo, da tekočina brbota 3 do 4 minute, dokler ni svetleča in gosta; tedaj vmešamo preostalo smetano. Ko so kipniki pečeni in jih želimo postreči, preliv pogrejemo in ga prelijemo po kipnikih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.