Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Srnina s kutino

Ko imate napovedane bolj zahtevne goste, jim pripravite to slastno srnino s kutino.

Srnina s kutino

Ko imate napovedane bolj zahtevne goste, jim pripravite to slastno srnino s kutino.

Čas priprave 2 h 20 min + mariniranje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 2 manjša srnina steaka iz stegna
  • 1 žlička črnega popra
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • olje za peko
  • 2 žlički masla
  • sol

priloga

  • 1 vejica rožmarina
  • 1 kutina
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica masla

omaka

  • 25 g masla
  • 0,3 dl rdečega vina
  • 2 dl piščančje ali divjačinske jušne osnove
  • 1 žlica kutinove marmelade

Preberite tudi

Sestavine

  • 2 manjša srnina steaka iz stegna
  • 1 žlička črnega popra
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • olje za peko
  • 2 žlički masla
  • sol

priloga

  • 1 vejica rožmarina
  • 1 kutina
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica masla

omaka

  • 25 g masla
  • 0,3 dl rdečega vina
  • 2 dl piščančje ali divjačinske jušne osnove
  • 1 žlica kutinove marmelade

Postopek

1

Srnina steaka prelijemo z oljem, dodamo vejico rožmarina in žličko popra ter vse skupaj mariniramo vsaj 2 uri ali čez noč.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Kutino olupimo, ji odstranimo peščišče in jo narežemo na 8 krhljev. Olupke in pečke prihranimo, krhlje pa damo na sredino zadosti velikega kosa folije, dodamo vejico rožmarina, posujemo s sladkorjem, dodamo žlico masla in folijo dobro zapremo, da dobimo dobro zaprt zavitek. Pečemo približno uro do uro in pol, da se kutina zmehča. Shranimo jo na toplem.

3

Pripravimo še omako tako, da v ponvi segrejemo maslo in na njem 5 minut kuhamo prihranjene kutinove olupke in pečke. Dodamo rdeče vino, zavremo in vse skupaj pokuhamo do polovice. Nato dolijemo jušno osnovo in kuhljamo še 10 minut. Precedimo, omako vrnemo v ponev in ji vmešamo še marmelado, da se razpusti. Do postrežbe shranimo na toplem.

4

Malo pred postrežbo zvišamo temperaturo v pečici na 200 °C. V ponev damo maslo in malo olja. Steaka solimo in jih na vsaki strani pečemo 1 do 2 minuti. Nato ju položimo na pekač, obloženem s papirjem za peko, in pečemo še 4 minute v pečici. Pečena vzamemo iz pečice in pustimo 10 minut počivati. Medtem segrejemo omako in krožnike obložimo s pečeno kutino. Meso narežemo na rezine, jih razporedimo ob kutinah, prelijemo z omako in postrežemo s krompirjevim pirejem, odišavljenim z rožmarinom, in dušenim listnatim ohrovtom.

Nasvet

Dušen listnat ohrovt pripravimo tako, da 100 g listov listnatega ohrovta natrgamo na 6 cm velike kose; stebla zavržemo. Liste za 2 minuti vržemo v vrelo slano vodo, odcedimo in osušimo. V ponvi segrejemo žličko masla in na njem pretresemo ohrovt. Še malo solimo in popramo ter postrežemo z divjačino.

Nasvet

Krompirjev pire naredimo tako, da 500 g olupljenega krompirja narežemo na 3 cm velike kocke in jih skuhamo. Medtem v ponvi segrejemo 0,75 dl sladke smetane, 2 žlici mleka in vejico rožmarina. Ko zavre, odstavimo z ognja in pustimo, da se okusi prepojijo. Krompir odcedimo in ga za eno minuto damo v ponev, segreto na nizko temperaturo, da vsa tekočina izpari. Zmešamo ga s smetanovo mešanico, iz katere smo odstranili rožmarinovo vejico, dodamo 50 g masla in solimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.