
Solata z lignji na žaru
Solata z lignji na žaru

Sestavine
- 800 g očiščenih večjih lignjev
- upinica 3 limet (sok prihranimo za solato)
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 3 stroki česna
- sveže zdrobljena mešana poprova zrna
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- krhlji limete, ko postrežemo
solata
- 1 velika rdeča čebula
- 1 velik mango
- 1 velik rdeč čili
- 1 pločevinka (400 g) črnega fižola
- 3 zreli avokadi
- šopek koriandra

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 800 g očiščenih večjih lignjev
- upinica 3 limet (sok prihranimo za solato)
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 3 stroki česna
- sveže zdrobljena mešana poprova zrna
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- krhlji limete, ko postrežemo
solata
- 1 velika rdeča čebula
- 1 velik mango
- 1 velik rdeč čili
- 1 pločevinka (400 g) črnega fižola
- 3 zreli avokadi
- šopek koriandra
Postopek
Lignje pred peko mariniramo vsaj 30 minut, lahko pa tudi do 4 ure. Vrečke lignjev najprej na vsaki strani zarežemo v razmikih od pol do enega centimetra, tako da prerežemo večino mesa, ob strani pa naj ostane neprerezano. Če imamo posebno dolge lignje, jih po širini prerežemo na pol. Damo jih v nekovinsko skledo, dodamo limetino lupinico, olje, strt česen in poper ter pustimo, da se marinirajo.
Za solato čebulo narežemo na tanke kolobarje, mango na majhne koščke, čili drobno sesekljamo (in mu odstranimo semena, če nam ni všeč preveč pekoč). Fižol dobro oplaknemo in ga osušimo. Koriandru osmukamo lističe in jih natrgamo.
Čebulo, mango in čili zmešamo z limetinim sokom (od limet, katerih lupinico smo uporabili za lignje), solimo in pustimo stati najmanj 10 minut oziroma tako dolgo, da se čebula obarva rožnato. Na eno stran sklede dodamo fižol. Avokado razpolovimo in mu odstranimo koščico, meso pa z žličko izdolbemo v solatno skledo in obilno začinimo. Lignje posolimo.
Ko je žar pripravljen, na njem pečemo vrečke in lovke lignjev vsega skupaj minuto in pol – meso mora spremeniti barvo in se na zarezanih mestih spiralasto zviti. Sestavine za solato na hitro pomešamo, jo naložimo na krožnik in na vrh položimo vroče lignje in koriander. Pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in ponudimo z limetinimi krhlji.