
Solata s pečeno zelenjavo in kuskusom
Solata s pečeno zelenjavo in kuskusom

Sestavine
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 2 bučki
- 300 g jedilne buče
- 4 stroki česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 žlica harise (po želji)
- 50 g blanširanih mandljev
- 250 g kuskusa
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- naribana lupina in sok 1 limone
- 20 g grobo sesekljane mete
- sol

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 2 bučki
- 300 g jedilne buče
- 4 stroki česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 žlica harise (po želji)
- 50 g blanširanih mandljev
- 250 g kuskusa
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- naribana lupina in sok 1 limone
- 20 g grobo sesekljane mete
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Papriko očistimo semen in narežemo na kose, velike za grižljaj. Jedilno bučo in bučki narežemo na tanke rezine. Vso zelenjavo razporedimo v pekač, dodamo neolupljene stroke česna, solimo in pokapljamo z dvema žlicama olja. Dobro premešamo in pečemo približno 20 minut. Dodamo na rezine narezano čebulo, hariso (po želji) in mandlje ter pečemo še 20 minut. Zelenjavo ohladimo.
Kuskus stresemo v primerno skledo, prelijemo z vročo zelenjavno osnovo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga razrahljamo z vilicami.
V skledici zmešamo preostalo olje z limonovim sokom in lupino, v to polivko iztisnemo pečen česen, dobro premešamo in dodamo meto. Polivko prelijemo po pečeni zelenjavi, ki jo nato zmešamo s kuskusom.