
Solata iz divjega riža, koromača in pomaranč
Solata iz divjega riža, koromača in pomaranč

Sestavine
- 500 g korenja, najbolje mešanice vijoličastega in oranžnega
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g mešanice riža basmati in divjega riža
- 75 g puyske zelene leče
- 3 pomaranče
- 1 velik koromač
- 1 rdeča čebula
- 200 g rdečega grozdja brez pečk
- 100 g orehov
- veliko prgišče sesekljanega peteršilja
- veliko prgišče sesekljane mete
preliv
- sol
- 2 žlici dijonske gorčice
- nastrgana lupinica in sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- poper

Spanakopita – grška pita s špinačo in feto
Spanakopita je izvrstna tradicionalna grška jed. Postrežemo jo za predjed ali pa glavno jed skupaj s solato. Če jo pripravite s kupljenim vlečenim testom, ne boste imeli veliko dela.

Sladice z ribezom, ki se kar stopijo v ustih
Rahlo kiselkast okus ribeza se odlično poda k sladkobi sladic, njegova vsestranskost pa omogoča brezmejno ustvarjalnost v kuhinji.

Hitri recepti za okusne zelenjavne juhe za vsak dan
Obilje pisane zelenjave na domačih vrtovih in tržnicah vabi da sezonske pridelke čim bolj celovito vključimo v pripravo zdravih poletnih jedi.
Sestavine
- 500 g korenja, najbolje mešanice vijoličastega in oranžnega
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g mešanice riža basmati in divjega riža
- 75 g puyske zelene leče
- 3 pomaranče
- 1 velik koromač
- 1 rdeča čebula
- 200 g rdečega grozdja brez pečk
- 100 g orehov
- veliko prgišče sesekljanega peteršilja
- veliko prgišče sesekljane mete
preliv
- sol
- 2 žlici dijonske gorčice
- nastrgana lupinica in sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Korenčke ostrgamo, po dolgem razpolovimo in narežemo na paličice. Premešamo jih z oljem in soljo ter na velikem plitvem pekaču pečemo 25 do 30 minut, da se zmehčajo. Medtem v dve večji kozici nalijemo vodo, jo solimo in zavremo. V eni skuhamo riž, v drugi lečo. Sledimo navodilom na ovitku in oba skuhamo na zob. Odcedimo in postavimo na stran, da se ohladita.
Medtem ko se riž in leča kuhata, koromač razrežemo na četrtine, izrežemo stržen, preostalo pa narežemo na tanke rezine. Čebulo razpolovimo in tanko narežemo. Grozdne jagode razpolovimo, orehe nasekljamo. Pomarančam ostrgamo lupinico nad veliko skledo. Odstranimo belo kožico in pečke, nato pa krhlje izrežemo iz njihove kožice. To delamo nad skledo, da prestrežemo sok. Olupljene krhlje damo na stran. Nastrgani pomarančni lupinici in soku dodamo preostale sestavine za preliv in premešamo.
Ko se korenje nekoliko ohladi, ga stresemo v skledo skupaj s preostalimi sestavinami solate, tudi kuhanim rižem, lečo in pomarančnimi krhlji. Premešamo in postrežemo na velikem servirnem krožniku.
Nasvet
V tem receptu lahko uporabimo korenje, ki se je peklo ob praznični pečenki, orehe pa nadomestimo s kakimi drugimi oreški, ki jih imamo pri roki.