
Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem
Domiselna vegetarijanska jed
Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem
Domiselna vegetarijanska jed

Sestavine
- 6 večjih listov ohrovta
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 žlički drobno nasekljanega rožmarina
- 1 nasekljano steblo zelene
- 150 g mešanice riža basmati in divjega riža
- 150 g kuhanega kostanja
- 50 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička medu
- sol
- poper

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 6 večjih listov ohrovta
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 žlički drobno nasekljanega rožmarina
- 1 nasekljano steblo zelene
- 150 g mešanice riža basmati in divjega riža
- 150 g kuhanega kostanja
- 50 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička medu
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Ohrovtovim listom odstranimo trša listna rebra. Večji lonec slane vode zavremo, nato pa v njej minuto ali dve liste blanširamo, da rahlo ovenijo. Odcedimo jih in splaknemo pod tekočo hladno vodo. Spet jih dobro odcedimo in osušimo na kuhinjskih brisačkah.
V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo, da rahlo porjavi. Dodamo rožmarin in zeleno ter pražimo še 8 minut. Vmešamo riž, ga pražimo kakšno minuto, da postekleni, nato ponev odstavimo z ognja ter priložimo grobo narezan kostanj in brusnice. Začinimo še s soljo in poprom.
Na vsak list damo malo nadeva, nato pa list na straneh preganemo in zavijemo. Nadevane liste razporedimo drugega poleg drugega v naoljen nepregoren pekač tako, da je zavihana stran lista na dnu posode. Jušno osnovo, kis in med zmešamo in vse skupaj prelijemo po ohrovtu. Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in dušimo 1 uro. Nato folijo odstranimo in dušimo še 15 minut.