
Sestavine
testo
- 350 g moke
- 2 žlici olja
- 1 jajce
- 1,5 dl mlačne vode
- malo soli
nadev
- 2 kg sliv
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 50 g masla
- 2 žlici drobtin
- 2 dl sladke smetane

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo
- 350 g moke
- 2 žlici olja
- 1 jajce
- 1,5 dl mlačne vode
- malo soli
nadev
- 2 kg sliv
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 50 g masla
- 2 žlici drobtin
- 2 dl sladke smetane
Postopek
Iz sestavin za testo zgnetemo gladko testo in ga pustimo počivati najmanj pol ure. Medtem izkoščičimo slive in jih narežemo na četrtine. Drobtine prepražimo na maslu. Spočito testo malo razvaljamo in nato z rokami tanko razvlečemo. Na tretjino testa razporedimo slive, jih potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter polijemo s sladko smetano. Preostali dve tretjini testa pokapljamo s prepraženimi drobtinami. Obloženo testo zvijemo in pečemo v pečici 40 minut pri 180 °C.