
Sladica s črnim ribezom in sladko beljakovo čepico
Sladica s črnim ribezom in sladko beljakovo čepico

Sestavine
- 5 dl polnomastnega mleka
- semena 1 vaniljevega stroka
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 1 limone
- 150 g drobtin mlečnega kruha
- 1 ½ žlice masla
- 3 veliki rumenjaki
- 6 žlic marmelade črnega ribeza (kupljene ali domače, glej recept)
sladka beljakova čepica
- 3 veliki beljaki
- 1 žlička balzamičnega kisa
- 50 g kristalnega sladkorja

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.

Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka
Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.
Sestavine
- 5 dl polnomastnega mleka
- semena 1 vaniljevega stroka
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 1 limone
- 150 g drobtin mlečnega kruha
- 1 ½ žlice masla
- 3 veliki rumenjaki
- 6 žlic marmelade črnega ribeza (kupljene ali domače, glej recept)
sladka beljakova čepica
- 3 veliki beljaki
- 1 žlička balzamičnega kisa
- 50 g kristalnega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Mleko nalijemo v kozico, dodamo vaniljeva semena, sladkor in limonovo lupinico ter zavremo. Drobtine damo v veliko skledo in jih prelijemo z vročim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da se mešanica malo ohladi.
V mleko z drobtinami vmešamo maslo. Ko se stopi, vmešamo še stepene rumenjake in mešanico razdelimo v 6 nepregornih posodic. Pečemo 12 minut, da se masa ravno strdi. (Do tega koraka lahko sladico pripravimo nekaj ur vnaprej in shranimo na hladno.) Vzamemo iz pečice in sladice namažemo z marmelado.
Beljake damo v veliko skledo in jih začnemo stepati. Ko se toliko zgostijo, da že obdržijo obliko, dodamo balzamični kis in dve tretjini sladkorja, stepamo še 30 sekund, nato dodamo preostali sladkor in stepamo še toliko, da nastanejo mehki vršički. Sladko beljakovo maso nadevamo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom in jo nabrizgamo na marmelado. Postavimo v pečico še za 10 minut, da se beljakova čepica zlato zapeče, in takoj postrežemo.
Marmelada iz črnega ribeza
V veliko kozico damo 2 žlici vode in sok ½ limone, zavremo, dodamo 500 g črnega ribeza in kuhljamo, dokler ne razpade. Vsujemo 100 g sladkorja in segrevamo, da kuhinjski termometer pokaže 105 °C. Naložimo v sterilizirane kozarce in pustimo, da se ohladi. Marmelada se v hladilniku obdrži do 3 tedne. (za 4,5 dl)