
Sestavine
magdalenski biskvit
- 4 jajca
- 140 g rjavega sladkorja
- 70 g medu
- 200 g moke
- 8 g pecilnega praška
- 180 g masla
limonova krema
- 6 jajc
- 100 g sladkorja
- nastrgana lupinica 3 limon
- 5 žlic limonovega soka
- 1 vrečka želatine v prahu
- 4,5 dl sladke smetane
krema mojito
- 500 g kremnega sira
- 130 g sladkorja v prahu
- lupinica in sok 4 limet
- 0,7 dl metinega likerja, metinega sirupa ali likerja mojito
okras
- nastrgana limetina lupinica
- tanke rezine limone

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
magdalenski biskvit
- 4 jajca
- 140 g rjavega sladkorja
- 70 g medu
- 200 g moke
- 8 g pecilnega praška
- 180 g masla
limonova krema
- 6 jajc
- 100 g sladkorja
- nastrgana lupinica 3 limon
- 5 žlic limonovega soka
- 1 vrečka želatine v prahu
- 4,5 dl sladke smetane
krema mojito
- 500 g kremnega sira
- 130 g sladkorja v prahu
- lupinica in sok 4 limet
- 0,7 dl metinega likerja, metinega sirupa ali likerja mojito
okras
- nastrgana limetina lupinica
- tanke rezine limone
Postopek
Za biskvit jajca in rjavi sladkor stepemo v bogato penasto maso. Dodamo med in še malo stepemo. Potem vmešamo presejano moko in pecilni prašek, na koncu pa še stopljeno maslo. Razprostremo na pekač za rulade, obložen s papirjem za peko (plast testa naj bo debela do 0,8 cm), in pečemo na 180 °C približno 8 do 10 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.
Pripravimo limonovo kremo. Želatino namočimo v 5 žlic limonovega soka. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjake v skledi zmešamo z naribano limonovo lupinico, dodamo 75 g sladkorja in penasto stepemo. Namočeno želatino stopimo v vodni kopeli in jo dodamo rumenjakovi mešanici. V drugi skledi stepemo smetano, v tretji pa beljake in preostalih 25 g sladkorja. V rumenjakovo maso najprej narahlo vmešamo stepeno smetano, nato pa še sneg. Polovico limonove kreme razdelimo v 10 obodcev za tortice premera 8 cm in postavimo v hladilnik za 3 do 4 ure, da se strdi.
Za kremo mojito stepemo kremni sir, sladkor, limonov sok in lupinico, nato vmešamo liker ali sirup. Z okroglim modelčkom premera 8 cm (ali manj, če želimo, da je biskvit skrit pod kremo, kot na sliki) izrežemo 20 krogcev iz biskvita. Po en krogec biskvita položimo na limonovo kremo v obodcih in jih prekrijemo s kremo mojito. Nanjo položimo še eno plast biskvitnih krogcev in spet prekrijemo z limonovo kremo. Sladico v obodcih za 1 uro postavimo v zamrzovalnik.
Tortice vzamemo iz zamrzovalnika in odstranimo obodce. To najlaže storimo tako, da jih krog in krog segrejemo s kuhinjskim gorilnikom, če ga nimamo, pa počakamo, da se obod malo odtaja. Okrasimo jih z limetino lupinico in tankimi rezinami limone ter postrežemo.