© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Čebulna juha s temnim pivom in popečenimi kruhki

Čebulna juha s temnim pivom in popečenimi kruhki

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Cebulna-juha-s-temnim-pivom_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 25 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 6 čebul
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici moke
  • 3 dl temnega piva (ne pregrenkega)
  • 1,3 l goveje jušne osnove
  • kanček worcestrske omake
  • sol
  • poper

popečeni kruhki

  • 1 bageta
  • 180 g naribanega staranega sira
  • majhen šopek narezanega drobnjaka
  • majhen šopek nasekljanega peteršilja
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

  • 25 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 6 čebul
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici moke
  • 3 dl temnega piva (ne pregrenkega)
  • 1,3 l goveje jušne osnove
  • kanček worcestrske omake
  • sol
  • poper

popečeni kruhki

  • 1 bageta
  • 180 g naribanega staranega sira
  • majhen šopek narezanega drobnjaka
  • majhen šopek nasekljanega peteršilja

Postopek

1

Čebulo in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V veliki kozici segrejemo olje in maslo, čebulo in česen pa nežno pražimo, da se dobro zmehčata in zarumenita. Nato nekoliko zvišamo temperaturo in pražimo približno 20 do 40 minut oziroma tako dolgo, da čebula porjavi.

2

Dodamo moko in mešamo 2 minuti, vlijemo pivo in kuhljamo nekaj minut, preden vlijemo jušno osnovo. Ponovno zavremo, solimo, popramo in začinimo z worcestrsko omako. Juho pustimo na toplem.

3

V pečici segrejemo žar. Bageto narežemo na 12 do 18 tankih rezin in jih z obeh strani popečemo. Medtem zmešamo sir z zelišči in z mešanico posujemo popečene rezine. Ponovno jih postavimo pod žar, da se sir stopi. Juho nadevamo v skodelice in nanjo položimo popečeni kruh.

Nasvet

Skrivnost dobre čebulne juhe je v bogatem okusu čebule, ki jo je treba dolgo in počasi pražiti, da postane temna.

Priljubljeni recepti

Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo

Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.

1 h
Enostavno

Skuša s pomarančno solatko

Preprosto, a okusno kosilo.

20 min
Enostavno

Solata z ajdo in rdečo peso

Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.

Enostavno

Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo

Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.