© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Testenine karbonara s pečeno cvetačo in lešniki

Testenine karbonara s pečeno cvetačo in lešniki

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
testenine karbonara s peceno cvetaco in lesniki

Sestavine

  • 1 večja cvetača (pribl. 700 g)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • šopek timijana
  • 100 g lešnikov
  • 350 g peresnikov (ali drugih testenin)
  • 100 g naribanega parmezana
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladke smetane
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
krvavica s kislo repo

Tako krvavice ne bodo počile

Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Sestavine

  • 1 večja cvetača (pribl. 700 g)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • šopek timijana
  • 100 g lešnikov
  • 350 g peresnikov (ali drugih testenin)
  • 100 g naribanega parmezana
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladke smetane
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo razdelimo na cvetove in jo zmešamo z oljem, osmukanimi timijanovimi listki, soljo in poprom ter razporedimo po velikem nizkem pekaču. Pečemo jo 15 do 20 minut, da se malo zmehča in začne karamelizirati. Po cvetači posujemo grobo nasekljane lešnike in pečemo še 5 minut, da se lešniki rahlo popražijo in je cvetača pečena.

2

Medtem v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Kuhane testenine odcedimo, malo vode, v kateri smo jih kuhali, pa prihranimo. Odcejene testenine vrnemo v lonec.

3

Pekač vzamemo iz pečice in cvetačo ter lešnike dodamo testeninam. Med testenine vmešamo še parmezan, stepeni jajci, smetano, nasekljan peteršilj in eno žlico vode, v kateri so se kuhale. Temperatura testenin bi morala zadostovati, da se jajce dovolj skuha, ne da bi ga pražili (dobiti moramo kremasto omako, ki se lepo oprime testenin, jajca ne smejo zakrkniti). Če je omaka pregosta, dodamo še malo prihranjene vode od kuhanja. Po potrebi dodatno začinimo in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Sladke krhke kepice

Kepice idealne za pusta hrusta!

1 h
Enostavno

Piškotasto pecivo z limono in ingverjem

Limona in ingver sta klasična kombinacija tudi za pripravo slaščic

50 min
Enostavno

Ramstek s čebulno prilogo na čabati

Najboljši sendvič z žara

1 h 35 min
Enostavno

Istrska mineštra – bobiči

Mineštra s stročnicami in prekajenim mesom.

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.