
Pečena svinjska ribica s cmoki iz fig in jabolk
Pečena svinjska ribica s cmoki iz fig in jabolk

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 600 g svinjske ribice brez maščobe in kit
- sol
- poper
- 350 g kuhanega stročjega fižola za prilogo
- 350 g kuhanega korenja za prilogo
cmoki
- 2 čebuli
- 2 jabolki
- 3 fige
- 85 g svežih belih krušnih drobtin*
- 85 g svežih polnozrnatih krušnih drobtin
- nekaj žajbljevih listov
- 1 jajce
- ščep limonove lupine
- ½ l piščančje jušne osnove
omaka
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica kutinovega sira (žele)

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 600 g svinjske ribice brez maščobe in kit
- sol
- poper
- 350 g kuhanega stročjega fižola za prilogo
- 350 g kuhanega korenja za prilogo
cmoki
- 2 čebuli
- 2 jabolki
- 3 fige
- 85 g svežih belih krušnih drobtin*
- 85 g svežih polnozrnatih krušnih drobtin
- nekaj žajbljevih listov
- 1 jajce
- ščep limonove lupine
- ½ l piščančje jušne osnove
omaka
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica kutinovega sira (žele)
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. V ponvi segrejemo 2 žlički olja in meso v njej popekamo 4 do 5 minut. Meso med popekanjem obračamo, da se enakomerno zapeče z vseh strani. Premažemo ga z žličko olja in začinimo. Meso položimo v pekač in ga pečemo 40 minut, da so sokovi, ki pritečejo iz najdebelejšega dela pečenke, ko naredimo preizkus s palčko, bistri (čas pečenja je odvisen od debeline pečenke).
V isti ponvi segrejemo žlico olja in dodamo nasekljano čebulo. Pražimo približno 10 minut, da se zmehča. Dodamo na kocke narezana jabolka in nasekljane fige ter pražimo še 5 minut. Stresemo v skledo in dodamo drobtine, nasekljan žajbelj, jajce, limonovo lupino in 2 žlici piščančje jušne osnove. Začinimo in iz mase oblikujemo 12 cmokov. Cmoke položimo na nizek pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pečemo 20 do 25 minut.
Ko je pečenka pečena, jo vzamemo iz pekača in pustimo, da počiva 10 minut. V pekač zlijemo preostalo jušno osnovo in z lopatico postrgamo vse, kar se je prijelo na dno pekača. Dodamo kis, kutinov sir in nabrane sokove. Če pekač ni ognjevaren, mešanico prelijemo v kozico in kuhamo, da se omaka zgosti (konsistenca naj bo podobna smetani). Začinimo, pečenko narežemo in postrežemo s cmoki, omako in zelenjavo.
Nasvet
* Sveže drobtine pripravite tako, da en dan staremu kruhu obrežete skorjo in ga zmeljete v sekljalniku.