
Rižota s cvetačo, koromačem in zelišči
Rižota s cvetačo, koromačem in zelišči

Sestavine
- malo masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- ½ majhne cvetače
- 1 koromač
- 300 g riža za rižote
- 1,25 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- malo masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- ½ majhne cvetače
- 1 koromač
- 300 g riža za rižote
- 1,25 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen drobno sesekljamo. Cvetačo grobo nasekljamo, koromač prepolovimo in narežemo na tanke rezine.
V široki plitvi kozici segrejemo malo masla in na njem do mehkega pražimo čebulo in česen. Dodamo cvetačo in koromač ter pražimo 2 do 3 minute. Dodamo še riž in pomešamo, da je ves obdan z maslom.
Prilijemo vino in mešamo, da ga riž vpije. Postopoma dodajamo vrelo jušno osnovo in mešamo, da dobimo kremasto rižoto, riž pa je še nekoliko čvrst na ugriz. Vmešamo peteršilj in še košček masla, solimo in popramo.