Kaj boste skuhali danes?
Prosena kaša s suhimi slivami
Prosena kaša je bila od nekdaj del slovenske tradicije.
Prosena kaša s suhimi slivami
Prosena kaša je bila od nekdaj del slovenske tradicije.
Sestavine
- 1 lonček (2 dl) prosene kaše
- 6–8 dl mleka (odvisno od tega, kako gosto kašo želimo)
- 1–2 žlici sladkorja (po okusu)
- 2 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
- 12 mehkih suhih sliv
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1 lonček (2 dl) prosene kaše
- 6–8 dl mleka (odvisno od tega, kako gosto kašo želimo)
- 1–2 žlici sladkorja (po okusu)
- 2 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
- 12 mehkih suhih sliv
Postopek
Proseno kašo stresemo v cedilo, jo operemo in odcedimo. Slive narežemo na manjše koščke.
V kozici pristavimo mleko in mu dodamo vaniljev strok in sladkor. Ko mleko zavre, vanj vsujemo kašo, solimo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 30 minut. Vmes večkrat premešamo, da se kaša ne prime dna kozice.
Ko je kaša že skoraj kuhana, prilijemo smetano in dodamo narezane slive. Dobro pomešamo in kuhamo še približno 5 minut. Če se nam zdi kaša pregosta, dodamo še malo mleka.
Priljubljeni recepti
Sladka plaža s piškotnimi drobtinami in cheesecake kremo
Čisto prava sladka plaža s peščenim gradom!
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.