
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda

Sestavine
- 6 navadnih francoskih rogljičkov
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca*
- 1 žlička rožne vode*
- 25 g rozin
- 2 dl sladke smetane
- 2 dl polnomastnega mleka
- 100 g bele čokolade
- 4 velika jajca
- 175 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 1 limone
- sladkor v prahu za posip

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

Super recepti za pozen sobotni zajtrk (brunch)
Se vam kdaj zgodi, da ob koncu tedna nekoliko dlje poležite v postelji in ste nato v zadregi, ker bi radi nekaj pojedli, a je že prepozno za zajtrk in prekmalu za kosilo? Potem si privoščite brunch!
Sestavine
- 6 navadnih francoskih rogljičkov
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca*
- 1 žlička rožne vode*
- 25 g rozin
- 2 dl sladke smetane
- 2 dl polnomastnega mleka
- 100 g bele čokolade
- 4 velika jajca
- 175 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 1 limone
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Rogljičke nalomimo na kose in jih položimo v pekač za pite premera 22 cm. Pokapljamo jih z vodo iz cvetov pomarančevca in rožno vodo ter posujemo z rozinami. V majhni kozici zavremo smetano in mleko. Čokolado nalomimo na kose, jo v skledi prelijemo z mlečno mešanico in pustimo stati 1 minuto.
Medtem stepemo jajca, sladkor i n limonovo lupinico. Mlečno mešanico premešamo, da se čokolada stopi, nato jo postopoma med stepanjem vlijemo v jajčno zmes. S to mešanico prelijemo rogljičke, da so povsem namočeni. Pokrijemo jih s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da se namakajo vsaj 30 minut. Pečemo 40 do 45 minut, da se narastek zlato obarva in napihne, jajčna krema pa se strdi. Rahlo poprašimo s sladkorjem v prahu in še toplega ponudimo.
Nasvet
* Vodo iz cvetov pomarančevca in rožno vodo dobimo v bolje založenih trgovinah z zdravo hrano. Lahko pa ju tudi opustimo in mleku dodamo žličko svoje najljubše arome, recimo vaniljeve ali rumove.