
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda

Sestavine
- 6 navadnih francoskih rogljičkov
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca*
- 1 žlička rožne vode*
- 25 g rozin
- 2 dl sladke smetane
- 2 dl polnomastnega mleka
- 100 g bele čokolade
- 4 velika jajca
- 175 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 1 limone
- sladkor v prahu za posip

Affogato: preprosta poletna kavna sladica, na katero prisegajo Italijani
Italijani že dolgo znajo združiti najboljše iz sveta kave in sladic. Ena najpreprostejših, a hkrati bolj zapeljivih kombinacij je 'affogato al caffè' – kepica sladoleda v vročem espressu.

Recept za najljubšo jed novega papeža
Prvi prah po izbiranju novega papeža se je že polegel, zdaj na plano prihajajo zanimivosti iz njegovega življenja. Kaj mu gre v slast? Lomo saltado.

Božansko meso, ki se kar topi v ustih
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.
Sestavine
- 6 navadnih francoskih rogljičkov
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca*
- 1 žlička rožne vode*
- 25 g rozin
- 2 dl sladke smetane
- 2 dl polnomastnega mleka
- 100 g bele čokolade
- 4 velika jajca
- 175 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 1 limone
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Rogljičke nalomimo na kose in jih položimo v pekač za pite premera 22 cm. Pokapljamo jih z vodo iz cvetov pomarančevca in rožno vodo ter posujemo z rozinami. V majhni kozici zavremo smetano in mleko. Čokolado nalomimo na kose, jo v skledi prelijemo z mlečno mešanico in pustimo stati 1 minuto.
Medtem stepemo jajca, sladkor i n limonovo lupinico. Mlečno mešanico premešamo, da se čokolada stopi, nato jo postopoma med stepanjem vlijemo v jajčno zmes. S to mešanico prelijemo rogljičke, da so povsem namočeni. Pokrijemo jih s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da se namakajo vsaj 30 minut. Pečemo 40 do 45 minut, da se narastek zlato obarva in napihne, jajčna krema pa se strdi. Rahlo poprašimo s sladkorjem v prahu in še toplega ponudimo.
Nasvet
* Vodo iz cvetov pomarančevca in rožno vodo dobimo v bolje založenih trgovinah z zdravo hrano. Lahko pa ju tudi opustimo in mleku dodamo žličko svoje najljubše arome, recimo vaniljeve ali rumove.