
Rabarbara z vaniljevo kremo in granolo
Otroci bodo z veseljem polnili kozarčke in sladico posipali z doma pripravljenimi kosmiči
Rabarbara z vaniljevo kremo in granolo
Otroci bodo z veseljem polnili kozarčke in sladico posipali z doma pripravljenimi kosmiči

Sestavine
- 450 g očiščene rabarbare
- 85 g sladkorja
vaniljeva krema
- 5 dl mleka
- 4 rumenjaki
- 70 g sladkorja
- nekaj kapljic vaniljeve arome
- 1,5 žlice koruznega škroba
- 1,5 žlice moke
granola*
- (pripravimo vnaprej, količine so za 12 oseb)
- 2 dl tekočega medu
- 4 žlice sončničnega ali repičnega olja
- 300 g ovsenih kosmičev
- 100 g neolupljenih mandljev
- žlička zmletega cimeta
- 150 g grobo nasekljanih suhih marelic

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.

Znani rezultati Michelin 2025: zvezdice prejelo 9 slovenskih restavracij
Znameniti kulinarični vodnik Michelin je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik 2025.
Sestavine
- 450 g očiščene rabarbare
- 85 g sladkorja
vaniljeva krema
- 5 dl mleka
- 4 rumenjaki
- 70 g sladkorja
- nekaj kapljic vaniljeve arome
- 1,5 žlice koruznega škroba
- 1,5 žlice moke
granola*
- (pripravimo vnaprej, količine so za 12 oseb)
- 2 dl tekočega medu
- 4 žlice sončničnega ali repičnega olja
- 300 g ovsenih kosmičev
- 100 g neolupljenih mandljev
- žlička zmletega cimeta
- 150 g grobo nasekljanih suhih marelic
Postopek
Pripravimo granolo. Pečico segrejemo na 180 °C. V veliki ponvi segrejemo med in olje. Ko začne zmes brbotati, vanjo vmešamo kosmiče, mandlje in cimet. Dobro premešamo, da se kosmiči obdajo z medom, in zmes razporedimo na enega ali dva velika pekača. Zmes razprostremo po pekačih in pečemo 20 do 25 minut, da se zlato opeče. Med peko maso enkrat premešamo.
Mešanico vzamemo iz pečice, in ko je še topla, vanjo vmešamo marelice. Nato jo ponovno razprostremo po pekačih, z lopatko celo površino dobro pritisnemo (to pomaga, da se sestavine sprimejo) in ohladimo.
Rabarbaro narežemo na koščke in jih damo v primeren pekač, tako da so koščki v eni plasti. Potresemo jih s sladkorjem in pokrijemo s folijo. Pečemo jih v pečici na 150 °C 15 do 20 minut, da se zmehčajo, nato jih v pekaču ohladimo.
Medtem pripravimo še vaniljevo kremo. V kozici segrejemo mleko skoraj do vretja, nato ga odstranimo z ognja. V večji skledi stepemo rumenjake s sladkorjem, vaniljevo aromo, škrobom in moko. V zmes počasi vlivamo vroče mleko in še naprej stepamo. Maso prelijemo v kozico, postavimo na šibek ogenj in jo segrevamo in mešamo 8 do 10 minut, da se začne zgoščevati. Ohladimo.
Malo rabarbare razporedimo po dnu šestih kozarcev ali skodelic, pokrijemo jo z 2 žlicama vaniljeve kreme, po njej posujemo nekaj granole in vse plasti še enkrat ponovimo, da napolnimo kozarce.
Opomba
* Granola je hrustljava pečena zmes kosmičev, medu, orehov in suhega sadja, ki se lahko je z mlekom ali jogurtom kot zajtrk (zelo priljubljena v Ameriki) ali se z njo obogatijo druge sladice. V neprodušni posodi jo lahko hranimo 3 tedne.