
Prisrčni kolač
Kolač za zaljubljene
Prisrčni kolač
Kolač za zaljubljene

Sestavine
kolač
- 2 x 175 g zmehčanega masla
- 2 x 175 g kristalnega rjavega sladkorja
- 6 velikih jajc
- 2 x 140 g moke
- 2 x 1,5 žličke pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 2 x 85 g mletih mandljev
- 2 x 1 dl mleka
- 3 žličke vaniljine arome
- 3 cl rdečega barvila za živila
obliv
- 1 dl sladke smetane
- 200 g drobno sesekljane temne čokolade
- 50 g masla
- liofilizirane jagode za posip (po želji)
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
kolač
- 2 x 175 g zmehčanega masla
- 2 x 175 g kristalnega rjavega sladkorja
- 6 velikih jajc
- 2 x 140 g moke
- 2 x 1,5 žličke pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 2 x 85 g mletih mandljev
- 2 x 1 dl mleka
- 3 žličke vaniljine arome
- 3 cl rdečega barvila za živila
obliv
- 1 dl sladke smetane
- 200 g drobno sesekljane temne čokolade
- 50 g masla
- liofilizirane jagode za posip (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Podolgovat model prostornine 900 g namažemo z maslom in ga obložimo z dolgim trakom papirja za peko. 175 g masla in 175 g sladkorja kremasto umešamo, da dobimo svetlo penasto zmes. Stepemo 3 jajca in jih postopoma prilivamo k masi in po vsakem dodajanju zmešamo. Skupaj presejemo 140 g moke, 1 žličko pecilnega praška in kakav, nato skupaj z mandlji previdno umešamo v masleno maso. Mešanico 1 dl mleka, pol žličke vaniljine arome in barvila vlijemo v testo in zmešamo, da se enakomerno obarva.
Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskvit 10 minut ohlaja v modlu, nato ga prestavimo na kuhinjsko mrežico. Ko se ohladi, ga narežemo na 4 cm debele rezine. S 5-centimetrskim modelčkom izrežemo srca (ostanke biskvita shranimo za kakšno drugo sladico).
Ponovimo postopek iz prve točke in pripravimo drugo biskvitno testo brez kakava in barvila. Tri četrtine mase na- lijemo v pripravljen model. Spodnje vogalčke src potisnemo v testo, tako da so srca tesno drugo ob drugem. Po njih z žlico naložimo preostalo testo tako, da prekriva srca. Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se testo 10 minut ohlaja v modlu, nato ga prestavimo na kuhinjsko mrežico, da se do konca ohladi.
Za obliv na šibkem ognju nežno segrejemo vse sestavine, da se pomešajo. Pustimo, da se mešanica ohladi, in jo postavimo v hladilnik. Preden kolač postrežemo, ga namažemo z oblivom in po želji okrasimo z jagodami goji.