
Čokoladno-karamelna torta v štirih odtenkih
Razkošna torta tudi za najbolj posebne priložnosti
Čokoladno-karamelna torta v štirih odtenkih
Razkošna torta tudi za najbolj posebne priložnosti

Sestavine
karamelni in čokoladno-karamelni biskvit
- 225 g zelo zmehčanega masla
- 175 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 85 g mletih mandljev
- 3 jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica kakava v prahu
vaniljev in čokoladni biskvit
- 225 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
karamel za nadev
- 200 g sladkorja
- 3 žlice hladne vode
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
čokoladni obliv
- 140 g temne čokolade
- 140 g mlečne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- maslo za modla

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
karamelni in čokoladno-karamelni biskvit
- 225 g zelo zmehčanega masla
- 175 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 85 g mletih mandljev
- 3 jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica kakava v prahu
vaniljev in čokoladni biskvit
- 225 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
karamel za nadev
- 200 g sladkorja
- 3 žlice hladne vode
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
čokoladni obliv
- 140 g temne čokolade
- 140 g mlečne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- maslo za modla
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno dveh okroglih modlov premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Za vaniljev in čokoladni biskvit z električnim mešalnikom zmešamo vse sestavine, razen kakava. Polovico mase damo v drugo skledo in vmešamo kakav. Masi preložimo v modla in pečemo 20 do 25 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, čist, ko ga izvlečemo.
Za karamelni in čokoladno-karamelni biskvit ponovimo prvi korak, pri čemer spet sprva izpustimo kakav. Maso razdelimo na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Spečemo, kot je opisano zgoraj.
Pripravimo karamel. V večjo ponev damo sladkor in 3 žlice hladne vode. Nežno segrevamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Nato ogenj zvišamo in sladkor karameliziramo, da postane zlato rjave barve. Ponev odstavimo z ognja in vmešamo maslo, narezano na manjše koščke, da se raztopi. Primešamo smetano in ponev postavimo nazaj na ogenj. Vse skupaj zavremo in mešamo, da dobimo gosto kremo. Prelijemo jo v skledo in popolnoma ohladimo.
Za obliv v vodni kopeli (v skledi, ki jo postavimo nad kozico rahlo vrele vode) skupaj stopimo temno in mlečno čokolado. Odstavimo s štedilnika, vmešamo smetano in ohlajamo tako dolgo, da krema postane mazava.
Ko so biskvitne plasti hladne, vaniljev biskvit namažemo s tretjino karamela in nanj položimo karamelni biskvit. Namažemo s tretjino karamela in nanj položimo čokoladno-karamelni biskvit. Nanj namažemo zadnjo tretjino karamela in nanj položimo čokoladni biskvit (nič hudega, če zamešate biskvite, torta je kljub temu zelo lepa, ko jo razrežete). Torto po vrhu in obodu namažemo s čokoladnim oblivom in postrežemo. V nepredušno zaprti škatli se na hladnem obdrži do 3 dni.