Kaj boste skuhali danes?
Čokoladno-karamelna torta v štirih odtenkih
Razkošna torta tudi za najbolj posebne priložnosti
Čokoladno-karamelna torta v štirih odtenkih
Razkošna torta tudi za najbolj posebne priložnosti
Sestavine
karamelni in čokoladno-karamelni biskvit
- 225 g zelo zmehčanega masla
- 175 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 85 g mletih mandljev
- 3 jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica kakava v prahu
vaniljev in čokoladni biskvit
- 225 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
karamel za nadev
- 200 g sladkorja
- 3 žlice hladne vode
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
čokoladni obliv
- 140 g temne čokolade
- 140 g mlečne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- maslo za modla
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
karamelni in čokoladno-karamelni biskvit
- 225 g zelo zmehčanega masla
- 175 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 85 g mletih mandljev
- 3 jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica kakava v prahu
vaniljev in čokoladni biskvit
- 225 g sladkorja
- 5 žlic kakava v prahu
karamel za nadev
- 200 g sladkorja
- 3 žlice hladne vode
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
čokoladni obliv
- 140 g temne čokolade
- 140 g mlečne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- maslo za modla
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno dveh okroglih modlov premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Za vaniljev in čokoladni biskvit z električnim mešalnikom zmešamo vse sestavine, razen kakava. Polovico mase damo v drugo skledo in vmešamo kakav. Masi preložimo v modla in pečemo 20 do 25 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, čist, ko ga izvlečemo.
Za karamelni in čokoladno-karamelni biskvit ponovimo prvi korak, pri čemer spet sprva izpustimo kakav. Maso razdelimo na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Spečemo, kot je opisano zgoraj.
Pripravimo karamel. V večjo ponev damo sladkor in 3 žlice hladne vode. Nežno segrevamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Nato ogenj zvišamo in sladkor karameliziramo, da postane zlato rjave barve. Ponev odstavimo z ognja in vmešamo maslo, narezano na manjše koščke, da se raztopi. Primešamo smetano in ponev postavimo nazaj na ogenj. Vse skupaj zavremo in mešamo, da dobimo gosto kremo. Prelijemo jo v skledo in popolnoma ohladimo.
Za obliv v vodni kopeli (v skledi, ki jo postavimo nad kozico rahlo vrele vode) skupaj stopimo temno in mlečno čokolado. Odstavimo s štedilnika, vmešamo smetano in ohlajamo tako dolgo, da krema postane mazava.
Ko so biskvitne plasti hladne, vaniljev biskvit namažemo s tretjino karamela in nanj položimo karamelni biskvit. Namažemo s tretjino karamela in nanj položimo čokoladno-karamelni biskvit. Nanj namažemo zadnjo tretjino karamela in nanj položimo čokoladni biskvit (nič hudega, če zamešate biskvite, torta je kljub temu zelo lepa, ko jo razrežete). Torto po vrhu in obodu namažemo s čokoladnim oblivom in postrežemo. V nepredušno zaprti škatli se na hladnem obdrži do 3 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.