Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta s srčki
Čudovit čokoladni biskvit, maslena sirčkova krema in srčki za okras – kakor nalašč za romantičen večer
Čokoladna torta s srčki
Čudovit čokoladni biskvit, maslena sirčkova krema in srčki za okras – kakor nalašč za romantičen večer
Sestavine
testo
- 250 g masla
- 200 g temne čokolade
- 500 g moke
- 500 g rjavega sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu
- 1 žlička jedilne sode
- ½ žličke soli
- 2 veliki jajci
- 200 g navadnega jogurta
- 400 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
- rdeča barva za živila (po želji)
krema
- 200 g polnomastnega kremnega sira (sobne temperature)
- 250 g zmehčanega masla
- 400 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
- žele bomboni v obliki srčkov za okras
- maslo za premaz
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
testo
- 250 g masla
- 200 g temne čokolade
- 500 g moke
- 500 g rjavega sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu
- 1 žlička jedilne sode
- ½ žličke soli
- 2 veliki jajci
- 200 g navadnega jogurta
- 400 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
- rdeča barva za živila (po želji)
krema
- 200 g polnomastnega kremnega sira (sobne temperature)
- 250 g zmehčanega masla
- 400 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
- žele bomboni v obliki srčkov za okras
- maslo za premaz
Postopek
Pečico segrejemo na 180 ° C. Pripravimo prvo polovico testa. V kozici počasi stopimo polovico masla in polovico čokolade. V veliki skledi zmešamo polovico moke s polovico sladkorja, kakava, sode in četrt žličke soli. V kuhinjskem strojčku gladko zmešamo jajce s polovico jogurta in polovico rdeče pese. Zavremo 1,5 dl vode in namastimo dva modla premera 20 cm.
Zmes z rdečo peso dodamo suhi zmesi z moko in prilijemo stopljeno čokoladno zmes. Dodamo še vročo vodo in vse dobro premešamo. Dodamo še toliko rdeče jedilne barve (če želimo), da dobimo želeni barvni odtenek, in maso razporedimo v dva modla. Pečemo približno 25 minut. Z leseno palčko preverimo, ali je biskvit pečen; palčka mora biti suha, ko jo izvlečemo. Pustimo, da se biskvit na rešetki popolnoma ohladi.
Iz druge polovice sestavin na enak način pripravimo in spečemo še dva biskvitna oblata.
V skledi na hitro stepemo kremni sir in maslo, nato v zmes dobro vtepemo sladkor v prahu in vaniljevo aromo. Z malo kreme sestavimo vse štiri ohlajene testene oblate, s preostalo kremo pa vrtinčasto namažemo celotno torto in jo okrasimo s srčastimi žele bomboni. Za nekaj časa jo postavimo na hladno (vendar ne v hladilnik), da se malo učvrsti, preden jo postrežemo.