
Kaj boste skuhali danes?
Ocvrta trska s pečenim krompirčkom
Britanska klasika, tokrat v lahkotnejši različici
Ocvrta trska s pečenim krompirčkom
Britanska klasika, tokrat v lahkotnejši različici

Sestavine
- 4 fileji trske brez kože (pribl. 650 g)
- 50 g moke in še 1 žlica
- ½ žličke pecilnega praška
- 50 g koruznega škroba
- 1 beljak
- 1,25 dl ledeno mrzle mineralne vode
- 1 limona, narezana na krhlje
- 6 dl sončničnega olja za cvrenje
grah
- sol
- poper
- 300 g zamrznjenega graha
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 žlički limonovega soka
hrustljavi krompirček
- 800 g neolupljenega približno enako velikega krompirja
- 2 žlici oljčnega olja

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 4 fileji trske brez kože (pribl. 650 g)
- 50 g moke in še 1 žlica
- ½ žličke pecilnega praška
- 50 g koruznega škroba
- 1 beljak
- 1,25 dl ledeno mrzle mineralne vode
- 1 limona, narezana na krhlje
- 6 dl sončničnega olja za cvrenje
grah
- sol
- poper
- 300 g zamrznjenega graha
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 žlički limonovega soka
hrustljavi krompirček
- 800 g neolupljenega približno enako velikega krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
Postopek
Krompir očistimo in ga po dolžini narežemo na 1,5 cm debele rezine, nato vsako rezino narežemo na 1,5 cm debele palčke. Položimo jih v večjo kozico, prilijemo dovolj vode, da so pokrite, zavremo in na nizki temperaturi kuhamo le 4 minute. Krompir odcedimo, stresemo na kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Tako lahko krompir pripravimo uro ali dve v naprej. Pečico segrejemo na 220 °C. Večji plitev pekač premažemo z žlico oljčnega olja in ga za 10 minut postavimo v pečico.
Krompir stresemo v skledo in ga z rokami zmešamo s preostalo žlico oljčnega olja, razporedimo po vročem pekaču tako, da se ne prekriva, in pečemo 10 minut, nato ga obrnemo in pečemo še 5 minut. Ponovno ga obrnemo in pečemo še zadnjih 5 do 8 minut, da se hrustljavo zapeče. Krompirček damo na papirnate brisače, da se razmasti.
V vreli osoljeni vodi 4 minute kuhamo grah, nato ga odcedimo, stresemo v kozico in z vilicami rahlo pretlačimo. Dodamo olje, limonov sok in sveže zmleti poper ter premešamo. Pokrijemo in damo na stran.
Fileje ribe osušimo s papirnatimi brisačami. Eno žlico moke damo na krožnik in z njo pomokamo fileje, odvečno moko otresemo. Olje za cvrenje zlijemo v srednje velik, globok vok ali podobno ponev in ga segrejemo na 200 °C (uporabimo termometer, da lahko preverjamo temperaturo olja in jo ohranjamo na 200 °C). 50 g moke, škrob, ščep soli in malo popra zmešamo. Beljak rahlo stepemo z metlico za stepanje, da nastane penast sneg, vendar se ne strdi preveč. Mešanici iz moke prilijemo mineralno vodo in med prilivanjem nežno ter na kratko stepamo. Testo naj ne bo popolnoma gladko. Testu dodamo beljak in ponovno narahlo stepemo, da se premeša. Poskusimo obdržati čim več mehurčkov, da testo ostane rahlo.
Najprej ocvremo dva fileja. Potopimo ju v testo, da sta obdana z njim, pustimo, da testo malo odteče, in ju s penovko položimo v vroče olje. Cvremo 5 minut in pazimo, da olje obdrži temperaturo 200 °C. Po približno 3 minutah ribi obrnemo, da se zlato zapečeta z vseh strani. Fileja s penovko vzamemo iz olja in ju položimo na papirnate brisače, da popijejo odvečno maščobo. Preverimo, ali je olje v voku še vedno segreto na 200 °C, in ocvremo še preostala fileja. Grah pogrejemo in postrežemo z ribo, krompirčkom in krhlji limone.
Preberi tudi:
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečeni češnjevi paradižniki
Zapečene testenine s klobaso, žajbljem in bučo
Pečen brie s figami in orehi
Stopljen sir se čudovito ujame s pečenimi figami in orehi