
Slana pita s stročjim fižolom
Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.
Slana pita s stročjim fižolom
Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.

Je to kakšna sadna, denimo breskova pita s krhkim testom? Lahko je tudi pastirska oziroma ovčarska, kot Britanci pravijo jedi iz mletega mesa in krompirjevega pireja. V Bosni celo vse bureke, razen mesnega, imenujejo pita. V Grčiji z vlečenim testom pripravljajo imenitno špinačno pito – spanakopito.
Američani pita pravijo celo pici (pizza pie), kar je pravzaprav smešno, saj imata obe imeni, tako pita kot pica, isti izvor v stari italijanščini. Je pa res, da tako pravijo tudi slani piti, ki nekoliko spominja na pravo pico.
Sestavine
- 300 g moke
- 150 g hladnega masla
- malo hladne vode, približno 8 žlic
- malo soli
Za nadev še:
- 400 g stročjega fižola
- 250 g mehke skute
- 2 jajci
- 50 ml kisle smetane
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 2 žlici naribanega parmezana
- 1 ščepec kumine
- 50 g rezin pršuta

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 300 g moke
- 150 g hladnega masla
- malo hladne vode, približno 8 žlic
- malo soli
Za nadev še:
- 400 g stročjega fižola
- 250 g mehke skute
- 2 jajci
- 50 ml kisle smetane
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 2 žlici naribanega parmezana
- 1 ščepec kumine
- 50 g rezin pršuta
Postopek
Testo pripravimo tako, da maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko in malo soli v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Po žlicah dodamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in damo za kakšno uro v hladilnik.
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima 28 cm premera in stranice višine 4 cm). Testo prenesemo v model in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.
Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v krog, ki je za nekaj centimetrov večji od pekača. Nato ga prenesemo v pekač, učvrstimo robove in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Testo prebodemo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 200 °C približno 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo ter pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.