Kaj boste skuhali danes?
Zloženka z regratom, topinamburjem in črnim korenom
Zloženka z regratom, topinamburjem in črnim korenom
Sestavine
- 2 črna korena
- 2–3 srednje veliki topinamburji
- 5 dl mleka
- 2 dobri pesti sesekljanega regrata
- 1 čebula
- 100 g pečene šunke
- 2 jajci
- 50–100 g naribanega sira (lahko starana gavda ali parmezan)
- 2 pesti krušnih drobtin
- maščoba za pekač
bešamel
- 2 žlici polnovredne moke
- 1–2 dl mleka
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 2 črna korena
- 2–3 srednje veliki topinamburji
- 5 dl mleka
- 2 dobri pesti sesekljanega regrata
- 1 čebula
- 100 g pečene šunke
- 2 jajci
- 50–100 g naribanega sira (lahko starana gavda ali parmezan)
- 2 pesti krušnih drobtin
- maščoba za pekač
bešamel
- 2 žlici polnovredne moke
- 1–2 dl mleka
Postopek
Črna korena olupimo in narežemo na rezine, topinambur oščetkamo pod tekočo vodo in ga grobo naribamo. Oboje kuhamo v mleku 10 do 15 minut, nato precedimo in pustimo, da se zelenjava ohladi.
Medtem pripravimo bešamel tako, da v ponvi z neoprijemljivim dnom brez maščobe moko rahlo prepražimo, jo zalijemo z mlekom in med mešanjem počasi kuhamo, da nastane homogena zmes.
Čebulo olupimo in sesekljamo, šunko narežemo na drobne kocke. Jajci razžvrkljamo.
Pekač namastimo, potresemo z drobtinicami in vanj položimo plast črnega korena in topinamburja, nanjo plast sesekljanega regrata, na vrh pa slanino in čebulo. Prelijemo z bešamelom in razžvrkljanimi jajci, potresemo s sirom in drobtinami. Zloženko pečemo 20 do 30 minut v pečici, segreti na 200 °C.
Nasvet
Vse tri osrednje sestavine zloženke (črni koren, topinambur in regrat) so bogate z inulinom – posebno vrsto škroba, ki ne dviguje krvnega sladkorja. Zato je jed zelo primerna za sladkorne bolnike.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Domači malinovec
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.