
Zloženka z regratom, topinamburjem in črnim korenom
Zloženka z regratom, topinamburjem in črnim korenom

Sestavine
- 2 črna korena
- 2–3 srednje veliki topinamburji
- 5 dl mleka
- 2 dobri pesti sesekljanega regrata
- 1 čebula
- 100 g pečene šunke
- 2 jajci
- 50–100 g naribanega sira (lahko starana gavda ali parmezan)
- 2 pesti krušnih drobtin
- maščoba za pekač
bešamel
- 2 žlici polnovredne moke
- 1–2 dl mleka

Kako se izognemo razmočeni pici
Bralka nas je naslovila s težavo, ki pesti številne, ki se pico odločijo peči doma: "Pogosto se zgodi, da je nadev precej moker in se celo naredijo lužice, ki so zoprne same po sebi in še testo razmočijo. Kaj delamo narobe?"

Kako zmanjšati količino odpadne embalaže v kuhinji
V vsakem gospodinjstvu se hitro nabere preveč odpadkov. Kuhanje in nakupovanje prinašata množico embalaže, zavrženih sestavin in nepotrebne plastike.

Hitro in sočno: recept za ekspresne štrudelj rezine
Tele ekspresne štrudelj rezine po receptu Ane Žontar Kristanc so idealna rešitev za tiste trenutke, ko si na hitro zaželimo nekaj prav sladkega, zato pa sočnega in povrhu vsega izredno nezahtevnega za pripravo.
Sestavine
- 2 črna korena
- 2–3 srednje veliki topinamburji
- 5 dl mleka
- 2 dobri pesti sesekljanega regrata
- 1 čebula
- 100 g pečene šunke
- 2 jajci
- 50–100 g naribanega sira (lahko starana gavda ali parmezan)
- 2 pesti krušnih drobtin
- maščoba za pekač
bešamel
- 2 žlici polnovredne moke
- 1–2 dl mleka
Postopek
Črna korena olupimo in narežemo na rezine, topinambur oščetkamo pod tekočo vodo in ga grobo naribamo. Oboje kuhamo v mleku 10 do 15 minut, nato precedimo in pustimo, da se zelenjava ohladi.
Medtem pripravimo bešamel tako, da v ponvi z neoprijemljivim dnom brez maščobe moko rahlo prepražimo, jo zalijemo z mlekom in med mešanjem počasi kuhamo, da nastane homogena zmes.
Čebulo olupimo in sesekljamo, šunko narežemo na drobne kocke. Jajci razžvrkljamo.
Pekač namastimo, potresemo z drobtinicami in vanj položimo plast črnega korena in topinamburja, nanjo plast sesekljanega regrata, na vrh pa slanino in čebulo. Prelijemo z bešamelom in razžvrkljanimi jajci, potresemo s sirom in drobtinami. Zloženko pečemo 20 do 30 minut v pečici, segreti na 200 °C.
Nasvet
Vse tri osrednje sestavine zloženke (črni koren, topinambur in regrat) so bogate z inulinom – posebno vrsto škroba, ki ne dviguje krvnega sladkorja. Zato je jed zelo primerna za sladkorne bolnike.