
Poletna rižota z bučkami
Poletna rižota z bučkami

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli paradižniki
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 1,5 l vroče zelenjavne juhe
- 3 bučke
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- poper
- pest grobo natrgane bazilike

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli paradižniki
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 1,5 l vroče zelenjavne juhe
- 3 bučke
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- poper
- pest grobo natrgane bazilike
Postopek
Čebulo in česen olupimo in oboje drobno nasekljamo. Paradižnike operemo in grobo narežemo. Bučke operemo in narežemo na drobne kocke. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo in česen, da čebula oveni. Dodamo paradižnik in ga kuhamo še 3 do 4 minute, da se omehča in postane kašast. Nato dodamo riž in rožmarin.
V ponev zlijemo še polovico juhe in pustimo kuhati 10 minut oziroma tako dolgo, da tekočina izpari. Vmes riž večkrat premešamo. Dodamo še preostalo juho in kuhamo še nadaljnjih 5 minut.
Vmešamo bučke in grah ter kuhamo še 5 minut ali, če je potrebno, še malo dlje. Vmes mešamo. Jed je kuhana, ko riž postane mehak in je mešanica še malo tekoča. Jed začinimo s poprom in vmešamo še baziliko, da oveni. Takoj postrežemo.
Nasvet
Rižoto lahko tudi zamrznemo, vendar ne za dlje kot en mesec. Odmrznjeno začinimo s poprom in ji šele takrat dodamo baziliko.