
Poletna rižota z bučkami
Poletna rižota z bučkami

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli paradižniki
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 1,5 l vroče zelenjavne juhe
- 3 bučke
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- poper
- pest grobo natrgane bazilike

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli paradižniki
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 1,5 l vroče zelenjavne juhe
- 3 bučke
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- poper
- pest grobo natrgane bazilike
Postopek
Čebulo in česen olupimo in oboje drobno nasekljamo. Paradižnike operemo in grobo narežemo. Bučke operemo in narežemo na drobne kocke. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo in česen, da čebula oveni. Dodamo paradižnik in ga kuhamo še 3 do 4 minute, da se omehča in postane kašast. Nato dodamo riž in rožmarin.
V ponev zlijemo še polovico juhe in pustimo kuhati 10 minut oziroma tako dolgo, da tekočina izpari. Vmes riž večkrat premešamo. Dodamo še preostalo juho in kuhamo še nadaljnjih 5 minut.
Vmešamo bučke in grah ter kuhamo še 5 minut ali, če je potrebno, še malo dlje. Vmes mešamo. Jed je kuhana, ko riž postane mehak in je mešanica še malo tekoča. Jed začinimo s poprom in vmešamo še baziliko, da oveni. Takoj postrežemo.
Nasvet
Rižoto lahko tudi zamrznemo, vendar ne za dlje kot en mesec. Odmrznjeno začinimo s poprom in ji šele takrat dodamo baziliko.