
Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo
Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.
Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo
Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.

Sestavine
- 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
- 700 g brokolijevih cvetov
- 25 g masla
- 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
- 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
- 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
- 1 žlička soli
- poper
- 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
- 1 jajce

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
- 700 g brokolijevih cvetov
- 25 g masla
- 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
- 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
- 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
- 1 žlička soli
- poper
- 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
- 1 jajce
Postopek
Zamrznjeno testo odtajamo. Dve tretjini testa razvaljamo na pomokani delovni površini 2 mm debelo v tako veliko okroglo ploščo, da lahko z njo obložimo tortni model s premerom 24 cm. Rob testa dobro pritisnemo ob obod modla. Preostalo testo razvaljamo v tanjšo okroglo ploščo, s katero bomo pokrili nadev kolača.
Brokolijeve cvetke kuhamo v kozici v vreli vodi približno eno minuto; prelijemo na cedilo, splaknemo z ledeno mrzlo vodo in cvetke dobro odcedimo.
V ponvi razpustimo maslo in na njem do mehkega popražimo šalotko. Dodamo sladko smetano, zelišča, gorčico, sol in poper; zmešamo, odstavimo in zmes ohladimo.
Po testu v modlu razporedimo najprej čebulno zmes, nato pa cvetke brokolija in koščke gorgonzole. Testen rob namažemo s stepenim jajcem in nadev pokrijemo s pripravljenim razvaljanim testom. Robove stisnemo, površino pite pa večkrat prebodemo z vilicami in namažemo s stepenim jajcem.
Pito pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure, da se lepo zlato rjavo obarva. Šele ko se pita nekoliko ohladi, jo vzamemo iz modla in razrežemo na primerne kose.