Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pogača s porom in slanino

Preizkusite znamenito nemško pogačo fladenkuchen

Pogača s porom in slanino

Preizkusite znamenito nemško pogačo fladenkuchen

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

testo

  • 400 g moke in še malo za vzhajanje in delovno površino
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica rastlinskega olja in še malo za pekač
  • 1 žlička soli

obloga

  • 300 g pora
  • 4 jajca
  • 400 g kisle smetane
  • sol in poper
  • 250 g slanine (špek), narezane na tanke rezine

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

testo

  • 400 g moke in še malo za vzhajanje in delovno površino
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica rastlinskega olja in še malo za pekač
  • 1 žlička soli

obloga

  • 300 g pora
  • 4 jajca
  • 400 g kisle smetane
  • sol in poper
  • 250 g slanine (špek), narezane na tanke rezine

Postopek

1

V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Kvas in sladkor raztopimo v 0,6 dl mlačne vode in vlijemo v jamico. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno 15 minut oziroma toliko časa, da na površini nastanejo razpoke. Dodamo 2 dl vode, olje in sol in od roba vmešamo moko. Testo pregnetemo, oblikujemo hlebček, ga potresemo z moko, pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 minut, da naraste na dvakratno velikost.

2

Medtem pripravimo oblogo. Por operemo, odcedimo in na tanko narežemo. Jajca stepemo in vmešamo kislo smetano, da dobimo gladko zmes. Dodamo por, sol in poper ter zmešamo.

3

Testo znova pregnetemo in razvaljamo na pomokani delovni površini. Plitev pekač nekoliko namastimo in nanj položimo razvaljano testo. Večkrat ga prebodemo z vilicami in pustimo, da pokrito vzhaja še 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

4

Mešanico pora enakomerno razporedimo po testu in nazadnje dodamo rezine slanine. Pogačo pečemo 30 minut, nato še vročo postrežemo.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.