
Pogača s porom in slanino
Preizkusite znamenito nemško pogačo fladenkuchen
Pogača s porom in slanino
Preizkusite znamenito nemško pogačo fladenkuchen

Sestavine
testo
- 400 g moke in še malo za vzhajanje in delovno površino
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica rastlinskega olja in še malo za pekač
- 1 žlička soli
obloga
- 300 g pora
- 4 jajca
- 400 g kisle smetane
- sol in poper
- 250 g slanine (špek), narezane na tanke rezine

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
testo
- 400 g moke in še malo za vzhajanje in delovno površino
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica rastlinskega olja in še malo za pekač
- 1 žlička soli
obloga
- 300 g pora
- 4 jajca
- 400 g kisle smetane
- sol in poper
- 250 g slanine (špek), narezane na tanke rezine
Postopek
V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Kvas in sladkor raztopimo v 0,6 dl mlačne vode in vlijemo v jamico. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno 15 minut oziroma toliko časa, da na površini nastanejo razpoke. Dodamo 2 dl vode, olje in sol in od roba vmešamo moko. Testo pregnetemo, oblikujemo hlebček, ga potresemo z moko, pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 minut, da naraste na dvakratno velikost.
Medtem pripravimo oblogo. Por operemo, odcedimo in na tanko narežemo. Jajca stepemo in vmešamo kislo smetano, da dobimo gladko zmes. Dodamo por, sol in poper ter zmešamo.
Testo znova pregnetemo in razvaljamo na pomokani delovni površini. Plitev pekač nekoliko namastimo in nanj položimo razvaljano testo. Večkrat ga prebodemo z vilicami in pustimo, da pokrito vzhaja še 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Mešanico pora enakomerno razporedimo po testu in nazadnje dodamo rezine slanine. Pogačo pečemo 30 minut, nato še vročo postrežemo.