
Piščanec v polentini skorjici in koruzni kruhki
Piščanec v polentini skorjici in koruzni kruhki

Sestavine
- 6–8 piščančjih kračic ali stegen s kožo
- 2 dl pinjenca (ali mleka)
- 100 g koruznega zdroba ali moke
- ščepec mlete paprike
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper
- sončnično olje za cvrenje
- zeljna solata za prilogo
- olje za premaz modelčkov
koruzni kruhki
- 100 g bele pšenične moke
- 200 g koruznega zdroba ali moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 srednje veliki jajci
- 5 dl pinjenca ali navadnega jogurta

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 6–8 piščančjih kračic ali stegen s kožo
- 2 dl pinjenca (ali mleka)
- 100 g koruznega zdroba ali moke
- ščepec mlete paprike
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper
- sončnično olje za cvrenje
- zeljna solata za prilogo
- olje za premaz modelčkov
koruzni kruhki
- 100 g bele pšenične moke
- 200 g koruznega zdroba ali moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 srednje veliki jajci
- 5 dl pinjenca ali navadnega jogurta
Postopek
Za pripravo koruznega kruha pečico segrejemo na 220 °C. Namastimo 6 modelčkov za mafine ali posebne modelčke v obliki koruznih storžev. Suhe sestavine stresemo v večjo skledo, medtem pa v drugi skledi stepemo jajca s pinjencem ali jogurtom. Prelijemo po suhih sestavinah in dobro zmešamo, da dobimo homogeno testo. Testo razdelimo po modelčkih in ga pečemo 20 minut, da naraste. Nato modelčke vzamemo iz pečice in pustimo, da se kruhki ohladijo.
V pekač damo rešetko in postavimo v segreto pečico. Koruzni zdrob ali moko ter belo moko, mleto papriko in kajenski poper stresemo v plastično vrečko za živila ter dodamo ščep soli in popra. Piščančje kose pomočimo v pinjenec ali mleko, nekaj kosov damo v vrečko in pretresemo, da so dobro obloženi z mešanico moke in začimb. Nato kose položimo na krožnik in paniramo še preostale kose. V večji ponvi segrejemo zadostno količino olja in piščanca cvremo tako dolgo, da se zlato obarva in postane hrustljav. Ko ocvremo vse kose, jih položimo na rešetko v pekaču in pečemo 30 minut, da so skoz in skoz pečeni. Postrežemo s koruznimi kruhki in zeljno solato.
Nasvet
Če imamo dovolj časa, piščanca čez noč namočimo v pinjencu (ne v mleku). Tako bo meso še okusnejše in mehkejše.