
Pikantna velikonočna pogača
Slan pikanten velikonočen "šarkelj"
Pikantna velikonočna pogača
Slan pikanten velikonočen "šarkelj"

Sestavine
- 1 kocka svežega kvasa
- 3 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 50 g kristalnega sladkorja
- 50 g razpuščenega masla
- maslo za model
nadev
- 150 g prekajenega mesa
- 150 g prekajene klobase
- 100 g jezika (kuhanega in olupljenega)
- 3 trdo kuhana jajca
- 3 žlice sveže naribanega hrena

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1 kocka svežega kvasa
- 3 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 50 g kristalnega sladkorja
- 50 g razpuščenega masla
- maslo za model
nadev
- 150 g prekajenega mesa
- 150 g prekajene klobase
- 100 g jezika (kuhanega in olupljenega)
- 3 trdo kuhana jajca
- 3 žlice sveže naribanega hrena
Postopek
Iz kvasa, mleka in rumenjakov pripravimo kvasec, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut. Nato dodamo moko, kristalni sladkor, sol in maslo. Sestavine zgnetemo z roko ali z mešalnikom v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja približno 20 minut.
Medtem pripravimo nadev. Prekajeno meso, klobaso in jezik narežemo na centimeter velike kocke. Jajca olupimo, grobo narežemo in v skledi zmešamo z ostalimi sestavinami.

Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik 30 x 50 cm in po njem porazdelimo pripravljen nadev. Tesno zvijemo in zvitek položimo v namaščen model za pogačo premera 20 cm. Ponovno naj vzhaja dvajset minut. Pogačo pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 45 minut.