Kaj boste skuhali danes?
Pikantna velikonočna pogača
Slan pikanten velikonočen "šarkelj"
Pikantna velikonočna pogača
Slan pikanten velikonočen "šarkelj"
Sestavine
- 1 kocka svežega kvasa
- 3 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 50 g kristalnega sladkorja
- 50 g razpuščenega masla
- maslo za model
nadev
- 150 g prekajenega mesa
- 150 g prekajene klobase
- 100 g jezika (kuhanega in olupljenega)
- 3 trdo kuhana jajca
- 3 žlice sveže naribanega hrena
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 1 kocka svežega kvasa
- 3 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 50 g kristalnega sladkorja
- 50 g razpuščenega masla
- maslo za model
nadev
- 150 g prekajenega mesa
- 150 g prekajene klobase
- 100 g jezika (kuhanega in olupljenega)
- 3 trdo kuhana jajca
- 3 žlice sveže naribanega hrena
Postopek
Iz kvasa, mleka in rumenjakov pripravimo kvasec, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut. Nato dodamo moko, kristalni sladkor, sol in maslo. Sestavine zgnetemo z roko ali z mešalnikom v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja približno 20 minut.
Medtem pripravimo nadev. Prekajeno meso, klobaso in jezik narežemo na centimeter velike kocke. Jajca olupimo, grobo narežemo in v skledi zmešamo z ostalimi sestavinami.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik 30 x 50 cm in po njem porazdelimo pripravljen nadev. Tesno zvijemo in zvitek položimo v namaščen model za pogačo premera 20 cm. Ponovno naj vzhaja dvajset minut. Pogačo pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 45 minut.



Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojin narastek s suhim sadjem in snežno oblogo
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda