
Pečena feta z grozdjem
Pečeno feto pripravite gostom za predjed
Pečena feta z grozdjem
Pečeno feto pripravite gostom za predjed

Sestavine
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 350 g rdečega grozdja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički sumaka
- 1⁄2 majhnega šopka kopra
- 500 g fete
- sol in poper
- kruh, ko postrežemo

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.
Sestavine
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 350 g rdečega grozdja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički sumaka
- 1⁄2 majhnega šopka kopra
- 500 g fete
- sol in poper
- kruh, ko postrežemo
Postopek
Čebulo prerežemo na pol in jo narežemo na tanke polmesece. Grozdje razdelimo na manjše grozde s po nekaj jagodami, ki se še držijo vejice.
V skledo damo čebulo, kis, sladkor in ščep soli. Začimbe kako minuto vtiramo v čebulo, da se nekoliko marinira. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Globlji pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Koper nasekljamo. V pekač damo grozdje in ga začinimo z žlico oljčnega olja, žličko sumaka, večino kopra in nekaj soli ter popra. Dobro premešamo. Feto položimo med grozdje, nato pa vse skupaj potresemo z marinirano čebulo in pokapamo z začinjenim kisom, ki je ostal v skledi, ter preostalim oljem. Nazadnje dodamo preostalo žličko sumaka. (Feto z grozdjem lahko v hladilniku hranimo do 24 ur, lahko pa jo spečemo takoj.)
Pečemo 30 do 35 minut, dokler feta ne dobi zlato rjave skorjice, grozdje pa je videti sočno pečeno. Potresemo s preostalim koprom in postrežemo kar v pekaču, s kruhom, s katerim bomo pomazali sir, grozdje in sok od pečenja.
Sumak
je bližnjevzhodna začimba iz posušenih in zmletih jagod octovca. Je rahlo kiselkastega okusa in ga lahko nadomestimo z limonovim sokom ali naribano limonovo lupinico, pomešano z malo soli. Pogost je v solatah, humusu, rižu in mesnih jedeh, saj jim doda osvežilno noto. Ena od vrst octovca (Rhus typhina) kot okrasno drevo raste tudi pri nas.