
Pečena feta z grozdjem
Pečeno feto pripravite gostom za predjed
Pečena feta z grozdjem
Pečeno feto pripravite gostom za predjed

Sestavine
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 350 g rdečega grozdja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički sumaka
- 1⁄2 majhnega šopka kopra
- 500 g fete
- sol in poper
- kruh, ko postrežemo

Ne veste, kako izkostiti jagnječje stegno? Tukaj je preprost postopek
Poletje je sezona najboljše jagnjetine. Naučite se izkostiti jagnječje stegno hitro in brez napak – vodili vas bomo korak za korakom.

Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.

Ribe stare do 10 dni? Vse to se lahko šteje kot 'sveže'
Če to berete, gotovo spadate med uživače, ki jim dišijo ribe. Vas zanima, kako suvereno izbrati svežo ribo ali pa iščete nov recept? Prišli ste na pravo mesto …
Sestavine
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 350 g rdečega grozdja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički sumaka
- 1⁄2 majhnega šopka kopra
- 500 g fete
- sol in poper
- kruh, ko postrežemo
Postopek
Čebulo prerežemo na pol in jo narežemo na tanke polmesece. Grozdje razdelimo na manjše grozde s po nekaj jagodami, ki se še držijo vejice.
V skledo damo čebulo, kis, sladkor in ščep soli. Začimbe kako minuto vtiramo v čebulo, da se nekoliko marinira. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Globlji pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Koper nasekljamo. V pekač damo grozdje in ga začinimo z žlico oljčnega olja, žličko sumaka, večino kopra in nekaj soli ter popra. Dobro premešamo. Feto položimo med grozdje, nato pa vse skupaj potresemo z marinirano čebulo in pokapamo z začinjenim kisom, ki je ostal v skledi, ter preostalim oljem. Nazadnje dodamo preostalo žličko sumaka. (Feto z grozdjem lahko v hladilniku hranimo do 24 ur, lahko pa jo spečemo takoj.)
Pečemo 30 do 35 minut, dokler feta ne dobi zlato rjave skorjice, grozdje pa je videti sočno pečeno. Potresemo s preostalim koprom in postrežemo kar v pekaču, s kruhom, s katerim bomo pomazali sir, grozdje in sok od pečenja.
Sumak
je bližnjevzhodna začimba iz posušenih in zmletih jagod octovca. Je rahlo kiselkastega okusa in ga lahko nadomestimo z limonovim sokom ali naribano limonovo lupinico, pomešano z malo soli. Pogost je v solatah, humusu, rižu in mesnih jedeh, saj jim doda osvežilno noto. Ena od vrst octovca (Rhus typhina) kot okrasno drevo raste tudi pri nas.