
Pečen piščanec in kruhovi cmoki s skuto in panceto
Odlična nedeljska pojedina
Pečen piščanec in kruhovi cmoki s skuto in panceto
Odlična nedeljska pojedina

Sestavine
- 1 piščanec (težak pribl. 1 1⁄2 kg)
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
cmoki
- 150 g svežega kruha (3–4 rezine)
- pest peteršilja
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 100 g parmezana
- pest timijana
- pest bazilike
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 12 tankih rezin pancete ali mesnate slanine
Preberite tudi

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.

Pet čokoladnih sladic, ki jih lahko pripravijo tudi otroci
Preproste čokoladne sladice za vsak dan: rulada, kolač, cheesecake in rjavčki, ki jih brez težav pripravijo tudi otroci.

Preprosti sadni kolači za sladko popoldne na terasi
To popoldne se sprostite z našimi preprostimi idejami za peko sadnih kolačev. In nato se sprostite še na terasi ob uživanju v pravkar spečenih dobrotah.
Sestavine
- 1 piščanec (težak pribl. 1 1⁄2 kg)
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
cmoki
- 150 g svežega kruha (3–4 rezine)
- pest peteršilja
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 100 g parmezana
- pest timijana
- pest bazilike
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 12 tankih rezin pancete ali mesnate slanine
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Piščanca zunaj in znotraj solimo ter popramo, ga položimo v večji pravokoten pekač in dobro premažemo z oljem. Nato ga postavimo v pečico in pečemo uro in pol. Medtem ga z žlico nekajkrat prelijemo z oljem in sokovi, ki so se nabrali med peko.
Naredimo cmoke. Peteršilj, timijan in baziliko nasekljamo. Česen drobno sesekljamo, parmezan nastrgamo. Kruh in peteršilj na hitro zmešamo v multipraktiku ali pa kruh narežemo na drobne kocke. Stresemo ju v večjo skledo in zmešamo s preostalimi sestavinami za nadev razen s panceto oziroma slanino. Maso z rokami oblikujemo v 12 cmokov in vsakega ovijemo z rezino pancete ali slanine.
Preverimo, ali je piščanec pečen, tako da v bedro zapičimo nabodalo; ko je sok, ki steče iz njega, bister, piščanca vzamemo iz pekača. Položimo ga na servirni krožnik in ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Medtem ko počiva, iz pekača odlijemo odvečno maščobo in po njem razporedimo cmoke. Pečemo jih 20 minut, da dobijo hrustljavo zlato rjavo skorjico. Postrežemo k piščancu.