
Pečen piščanec in kruhovi cmoki s skuto in panceto
Odlična nedeljska pojedina
Pečen piščanec in kruhovi cmoki s skuto in panceto
Odlična nedeljska pojedina

Sestavine
- 1 piščanec (težak pribl. 1 1⁄2 kg)
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
cmoki
- 150 g svežega kruha (3–4 rezine)
- pest peteršilja
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 100 g parmezana
- pest timijana
- pest bazilike
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 12 tankih rezin pancete ali mesnate slanine

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.

Hitro poletno kosilo: slastne jedi, ki so pripravljene brez dolgega kuhanja
Poletje je čas, ko želimo hitro pripravljene, lahkotne in okusne jedi. Tu je nekaj idej, ki vas ne bodo prikovale za štedilnik.

Sočen domač burger, ki vas bo navdušil s sestavinami in preprosto pripravo
Sploščeni burger ali smash burger je postal prava ikona enostavnega, a izjemno okusnega burgerja. Kaj je njegova skrivnost? Karamelizirana skorjica, sočno meso in preprosta sestava brez odvečnih dodatkov.
Sestavine
- 1 piščanec (težak pribl. 1 1⁄2 kg)
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
cmoki
- 150 g svežega kruha (3–4 rezine)
- pest peteršilja
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 100 g parmezana
- pest timijana
- pest bazilike
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 12 tankih rezin pancete ali mesnate slanine
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Piščanca zunaj in znotraj solimo ter popramo, ga položimo v večji pravokoten pekač in dobro premažemo z oljem. Nato ga postavimo v pečico in pečemo uro in pol. Medtem ga z žlico nekajkrat prelijemo z oljem in sokovi, ki so se nabrali med peko.
Naredimo cmoke. Peteršilj, timijan in baziliko nasekljamo. Česen drobno sesekljamo, parmezan nastrgamo. Kruh in peteršilj na hitro zmešamo v multipraktiku ali pa kruh narežemo na drobne kocke. Stresemo ju v večjo skledo in zmešamo s preostalimi sestavinami za nadev razen s panceto oziroma slanino. Maso z rokami oblikujemo v 12 cmokov in vsakega ovijemo z rezino pancete ali slanine.
Preverimo, ali je piščanec pečen, tako da v bedro zapičimo nabodalo; ko je sok, ki steče iz njega, bister, piščanca vzamemo iz pekača. Položimo ga na servirni krožnik in ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Medtem ko počiva, iz pekača odlijemo odvečno maščobo in po njem razporedimo cmoke. Pečemo jih 20 minut, da dobijo hrustljavo zlato rjavo skorjico. Postrežemo k piščancu.