Kaj boste skuhali danes?
Pikantna velikonočna pogača
Slan pikanten velikonočen "šarkelj"
Pikantna velikonočna pogača
Slan pikanten velikonočen "šarkelj"
Sestavine
- 1 kocka svežega kvasa
- 3 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 50 g kristalnega sladkorja
- 50 g razpuščenega masla
- maslo za model
nadev
- 150 g prekajenega mesa
- 150 g prekajene klobase
- 100 g jezika (kuhanega in olupljenega)
- 3 trdo kuhana jajca
- 3 žlice sveže naribanega hrena
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 kocka svežega kvasa
- 3 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 50 g kristalnega sladkorja
- 50 g razpuščenega masla
- maslo za model
nadev
- 150 g prekajenega mesa
- 150 g prekajene klobase
- 100 g jezika (kuhanega in olupljenega)
- 3 trdo kuhana jajca
- 3 žlice sveže naribanega hrena
Postopek
Iz kvasa, mleka in rumenjakov pripravimo kvasec, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut. Nato dodamo moko, kristalni sladkor, sol in maslo. Sestavine zgnetemo z roko ali z mešalnikom v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja približno 20 minut.
Medtem pripravimo nadev. Prekajeno meso, klobaso in jezik narežemo na centimeter velike kocke. Jajca olupimo, grobo narežemo in v skledi zmešamo z ostalimi sestavinami.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik 30 x 50 cm in po njem porazdelimo pripravljen nadev. Tesno zvijemo in zvitek položimo v namaščen model za pogačo premera 20 cm. Ponovno naj vzhaja dvajset minut. Pogačo pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 45 minut.


